Kas Hamas kasutab Iisraeli vastu Soome firma relvastust? Norra meedia vihjab sellele

Soomele kuuluva ettevõtte relvad on ilmselt Hamasi võitlejate käes, teatab Norra väljaanne Dagbladet.

Dagbladet palus ekspertidel analüüsida Al-Qassami brigaadi poolt sotsiaalmeedia Telegrami kanalisse postitatud videos nähtud relva. Ekspertide hinnangul võib tegu olla Nammo tankitõrjerelvaga M72. Nammo kuulub osaliselt Soome ettevõttele Patria, osaliselt Norra kaubandus-, tööstus- ja kalandusministeeriumile. Ettevõte on spetsialiseerunud eelkõige laskemoona tootmisele.

Võimalik, et see on M72, tõenäoliselt toodetud USA-s ja müüdud USA valitsuse kaudu Iisraeli. Seda võidi kasutada korpusena, rakett on välja lastud ja järele on jäänud vaid toru, kommenteeris kolonelleitnant Geir Hågen Karlsen e-kirjas Dagbladetile.

Nammol on tehas USA-s, mille toodangut on läbi USA müüdud Iisraeli. USA müüs kaitseministeeriumi alla kuuluva kaitsejulgeoleku koostööagentuuri (DSCA) pressiteate kohaselt tankitõrjerelvi M72A7 Iisraelile vähemalt 2008. aastal. Need võisid Gaza sektorisse sattuda ka varasemate rünnakute tulemusena, Iisraeli operatsioonide või ebaseadusliku relvakaubanduse kaudu.

Lisaks USA-le on M72 relvi toodetud Norras ja varem ka Türgis.

Hamasi avaldatud videomaterjali vaatas läbi ka Iltalehti sõjanduse asjatundja Emil Kastehelmi. Kastehelmi sõnul ei pruugi tegu olla Nammo tootega.

Sama relva on erinevatel aegadel valmistanud ka teised firmad erinevates riikides ning variante on mitu. Tegemist võib olla veidi uuema mudeliga, kuid olemasoleva videomaterjali põhjal ei saa kindlalt öelda, kes ja kus relva valmistas.

Kastehelmi sõnul näib Hamasi videol olevat USA firmas CTC Defense toodetud kinnitusjalg ühe lasersihiku jaoks. Olemasoleva info põhjal on kinnitusjalgu toodetud alles sellest ajast, kui Nammo alustas M72 relvade tootmist.

See aga ei viita otseselt sellele, et kõnealune relv on Nammo toode. Sihtimisjalg on lisavarustus, mis võis ühel või teisel põhjusel sattuda ka mõne muu kui Nammo relva peale.

Kastehelmi sõnul saaks selgemaid järeldusi teha, kui videol oleks näha suurem osa relvast. Põhimõtteliselt on relvadel tootja templid või kleebised, millelt oleks päritolu selge, aga video nurga alt neid näha pole.

Asjatundjad, kellega Dagbladet konsulteeris, on oletanud, et tegemist võib olla ka Vene relvaga RPG-18 või RPG-22.

Kolonelleitnant ja teadur Trygve Johannes Smidt Norra riigikaitse kõrgkoolist ütleb, et video põhjal ei saa välistada, et tegemist võib olla relvaga M72, kuna see meenutab pigem seda kui Vene versiooni.

Smidti sõnul on relva puhul kasutatud osasid võimalikest uuematest ja vanematest mudelitest. Samuti kahtlustab ta, et keegi soovis, et relv näeks välja nagu M72 ja üritas vaatajaid petta, et see oleks Soome-Norra tootja relv.

Iltalehti helistas Patriale, kuid ettevõte polnud videost teadlik ja palus Nammoga ühendust võtta. Nammost pole vastatud. Ka Dagbladet jäi Nammo kommentaarideta.

See pole esimene kord, kui Hamasi võitlejatel on nähtud väidetavalt Nammo relvi käes. Kastehelmi nendib, et erinevad M72 raketid on 2010. ja 2020. aastatel erinevate gruppide käes liikunud Lähis-Ida suunas.

Juba 2014. aastal teatas Dagbladet, et Iisrael kasutas Gaza vastu Nammo mürsku M72 A9 ASM. Nammo kinnitas toona, et tootis Iisraelis kasutatavad relvad.

Dagbladeti asjatundjad analüüsisid ka eelmisel suvel Times of Israeli avaldatud fotosid, millel Hamasi võitlejad hoiavad tõenäoliselt käes M72.

Ekspertide hinnangul on võitlejad vaid kasutatud M72 toru kätte saanud ja kannavad seda endaga kaasas. Kõnealust raketisüsteemi saab kasutada ainult üks kord. Fotol oli ka toru tagurpidi võitleja käes.

Samuti on varem teatatud, et Palestiina poolele on lekkinud relvi, vähemalt Iisraeli armee relvi.

Kommentaarid
(Külastatud 579 korda, 1 külastust täna)