Gazasse on jäänud veel soomlasi – mis neist edasi saab?

Vähemalt mõned Soome kodanikud on endiselt Gazas, kinnitab suursaadik Päivi Peltokoski Soome Ramallahi kontaktbüroost.

Iisraeli võimud teatasid laupäeva hommikul, et piir Gaza ja Egiptuse vahel avatakse laupäeval viieks tunniks, et välisriikide kodanikud saaksid Gazast lahkuda, kuid see teade võeti tagasi, vahendab Iltalehti.

Me ei tea täpselt, mis juhtus, kuid meile anti käsk oodata uusi juhiseid. Loodame väga, et [pühapäeval] õnnestub Rafahi piir mõneks ajaks avada. Praegu pole meile midagi lubatud, ütles Peltokoski.

Humanitaarolukord Iisraeli pommitatud Gazas on „tõesti murettekitav”, kuid piiriäärsed soomlased hetkel teravas hädas ei ole, rääkis Peltokoski.

Selles mõttes ei ole neil ägedat hädaolukorda, et nendega saab ühendust võtta ja siiani on nad saanud vett ja süüa osta ning mobiiltelefone laadida, lisas ta.

Soome kodanikud Gazas peaksid pärast piiriületust sõitma otse Kairo lennujaama ja sealt edasi Soome, ütles Peltokoski.

Oleme lootusrikkad ja töötame selle nimel, et soomlased saaksid välja Gazast, kus humanitaarolukord iga päevaga halveneb, märkis ta.

Rafahi piiri haldavad Egiptus ja Iisrael. Riikide võimud on arutanud, et välisriikide kodanikele korraldatakse väljasõidu võimalus. Egiptus ei taha vastu võtta suurt hulka põgenikke ja seetõttu pole palestiinlastel võimalust Gazast lahkuda.

Kõik Gazas reisideklaratsiooni teinud inimesed, kellega Soome saatkonnad on suhelnud, on piiri lähedal, ütles Peltokoski. Hetkel pole teada, kas soomlasi ka mujal Gazas on.

Praegu sellist teavet ei ole, kuid seda ei saa ka välistada. Loodan, et kui kuskil on veel Soome kodanikke, siis nad võtavad kontakti, rääkis ta.

Humanitaarolukord Gazas on tõesti murettekitav, ütles Peltokoski. Iisrael andis käsu Gaza täielikuks blokeerimiseks. ÜRO on andnud hoiatuse puhta vee lõppemise eest ning umbes 70 protsenti Gaza elanikest lootis igapäevasele toiduabile juba enne eskaleerumist, märgib suursaadik. Lisaks napib muu hulgas ravimeid ja kütust.

Iisrael on kutsunud palestiinlasi üles Gaza põhjaosast evakueeruma. Miljoni inimese liigutamine ühe päevaga on aga „praktiliselt võimatu ülesanne”, ütles välisminister Elina Valtonen saates Ylen Ykkösaamu. Saates rääkis Valtonen ka soomlastest Gaza piirkonnas.

ÜRO Palestiina põgenike organisatsioon UNRWA suudab kohapeal abi pakkuda, kuid piiratud ulatuses, sõnab Peltokoski. Inimesed on otsinud pommiplahvatuste eest varju organisatsiooni poolt ülalpeetavates koolides. Esialgu saab neis laadida ka mobiiltelefone, kuigi Iisrael katkestas 11. oktoobril Gazas elektri.

Kommentaarid
(Külastatud 358 korda, 1 külastust täna)