Euroopa Komisjoni juht langes kriitika alla, kuna on liiga Iisraeli-meelne

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen on langenud kriitika alla selle eest, et ta ei kutsunud reedesel reisil sõnaselgelt Iisraeli üles austama rahvusvahelist õigust Gaza suhtes.

Saksa paremtsentristlik poliitik von der Leyen külastas Kfar Aza kibutsi, kus Hamasi võitlejad mõrvasid eelmisel nädalal hulgaliselt tsiviilisikuid rünnakus, milles hukkus üle 1300 iisraellase. Samuti väljendas ta Euroopa Liidu nimel Iisraeliga jäägitut solidaarsust, vahendab Politico.

Kuid ta seisab silmitsi poliitilise tagasilöögiga seadusandjate ja diplomaatide poolt, kuna ta ei rääkinud Hamasi vastu suunatud Iisraeli vasturünnakute humanitaarsetest tagajärgedest Gazas, milles hukkus üle 1900 palestiinlase, sealhulgas paljud tsiviilisikud.

„Ta ütles lihtsalt, et Iisraelil on õigus end kaitsta, punkt,” ütles anonüümselt rääkinud diplomaat. „See ei ole poliitika, milles liikmesriigid kokku leppisid.”

Teisipäeval mõistsid ELi välisministrid hukka Hamasi rünnakud, kuid nõudsid ka tsiviilelanike kaitsmist ja vaoshoitust, pantvangide vabastamist, et võimaldada Gazale juurdepääsu toidule, veele ja ravimitele kooskõlas rahvusvahelise humanitaarõigusega.

Reedel Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu kõrval seistes ütles von der Leyen, et Iisraelil on õigus end kaitsta. Pärast süütute palestiinlaste kannatuste tunnistamist ütles ta: „Ma tean, et see, kuidas Iisrael reageerib, näitab, et see on demokraatia.”

Von der Leyen võttis ühepäevase reisi ette koos Euroopa Parlamendi presidendi Roberta Metsolaga – samuti paremtsentristlikust perest –, kes kutsuti Iisraeli riigi parlamendi poolt. Tel Avivis pidi paar varjuma Hamasi tulistatud rakettide eest.

Euroopa Parlamendi sotsialistide ja demokraatide fraktsiooni juht Iratxe García ütles Politicolele tehtud avalduses: „Nii Ursula von der Leyenil kui ka Roberta Metsolal oli õigus näidata Euroopa solidaarsust ja täielikku hukkamõistu Hamasi terrorirünnakute suhtes.”

„Kuid ELi ja selle institutsioonide peaesindajatena oli neil kohustus esindada liidu kui terviku, sealhulgas liikmesriikide seisukohta,” lisas ta. „Iisraeli visiidiga nad ebaõnnestusid, säilitades vastuvõetamatu eelarvamuse, mis võib ainult kahju tekitada.”

Metsola kirjutas Iisraelis olles sotsiaalmeedias: „Me saame – me peame – Hamasi peatama. Ja teeme kõik endast oleneva, et leevendada humanitaarseid tagajärgi.” Metsola pressiesindaja Jüri Laas ütles, et president rõhutas ametnikega kohtudes, et see, kuidas me terrorirünnakutele reageerime, on oluline.

Iisraeli valitsus andis umbes miljonile inimesele korralduse Gaza põhjaosast lahkuda, kuna riik valmistab ette potentsiaalset maapealset pealetungi, pälvides rahvusvaheliste organisatsioonide kriitikat.

„Elanikkonna sunniviisiline teisaldamine kujutab endast inimsusevastast kuritegu ja kollektiivne karistamine on rahvusvahelise humanitaarõigusega keelatud,” ütles ÜRO riigisiseselt ümberasustatud inimeste inimõiguste eriraportöör Paula Gaviria Betancur reedeses avalduses.

Prantslasest Euroopa Parlamendi liige Nathalie Loiseau, kes juhib julgeoleku- ja kaitsekomisjoni, kirjutas sotsiaalmeedias: „Madame von der Leyen… Te unustate tähtsa sõnumi: Iisrael peab austama rahvusvahelist humanitaarõigust.”

Tsentristlikku Uue Euroopa gruppi kuuluv Loiseau kirjutas, et jagab von der Leyeni toetust Iisraeli rahvale, kuid lisas: „Ma ei saa aru, mis pistmist on Euroopa Komisjoni presidendil ELi välispoliitikaga, mille eest ta ei vastuta.”

EL-i välispoliitika juht Josep Borrell on olnud Iisraeli suhtes kriitilisem, nimetades Gaza piiramist ebaseaduslikuks ja lükates tagasi selle evakueerimiskorralduse kui ebarealistliku.

Euroopa Ülemkogu president Charles Michel rõhutas sotsiaalmeedias, et Iisrael, kes on blokeerinud toidu-, vee- ja kütusetarned Gazasse, „peab austama” rahvusvahelist õigust.

Von der Leyeni seisukohta kritiseeritakse pärast nädala vältel edastatud segaseid sõnumeid komisjoni poolt. Esmaspäeval teatas volinik Olivér Várhelyi, et EL peatab viivitamatult abi andmise Palestiina omavalitsusele. Tunnike hiljem, pärast ELi riikide ja teiste volinike raevukat vastureaktsiooni, muutis komisjon otsuse ümber.

„Probleemiks on komisjoni inimeste segadus välispoliitika küsimustes,” ütles Loiseau.

Iisraeli ELi-missiooni juhataja asetäitja Jonathan Rosenzweig kritiseeris sotsiaalmeedias muret ELi ühise seisukoha pärast, nimetades seda „absurdseks”, samal ajal kui „enam kui 1300 süütut tsiviilisikut tapeti, vägistati, raiuti maha, põletati ja rööviti”. Ta lisas: „Te peate oma moraalse kompassi uuesti kalibreerima.”

Palestiina omavalitsuse ELi-missiooni suursaadiku asetäitja Adel Atieh kirjutas sotsiaalmeedias, et von der Leyen ja Metsola „jagavad inimsuse topeltstandardeid”.

Täna laupäeval, 14. oktoobril, kui kriitika kasvas, teatas komisjon, et kolmekordistab oma humanitaarabi Gazale, viies kogusumma 75 miljoni euroni.

„Komisjon toetab Iisraeli õigust kaitsta end Hamasi terroristide eest, austades täielikult rahvusvahelist humanitaarõigust,” seisis komisjoni avalduses.

Von der Leyeni pressiesindaja kommentaaripalvele ei vastanud.

Kommentaarid
(Külastatud 602 korda, 1 külastust täna)