Venemaa viis uued raketid Sarmat lahingurežiimi – andes märku tuumarelva kasutamise võimalusest Ukraina sõjas

Venemaa on viinud lahingurežiimi uued mandritevahelised ballistilised raketid Sarmat, mille kohta president Vladimir Putin kunagi ütles, et need panevad maailma „kaks korda mõtlema”, teatas Venemaa kosmoseagentuur Roskosmos reedel.

„Sarmati strateegiline kompleks on pandud lahingurežiimi,” ütles Roskosmose peadirektor Juri Borissov, vahendas Venemaa uudisteagentuuri RIA Novosti uudist Moscow Times.

Putin teatas Sarmatist, mida Läänes nimetatakse ka „Satan II” esmakordselt 2018. aastal. Ballistiliste rakettide süsteem on võimeline kandma vähemalt 10 tuumalõhkepead ja on mõeldud asendama rakette R-36, mida tuntakse NATO nimega Satan.

„Putinil on selgelt strateegiline sõnum USA-le ja NATO-le, et tuumarelva kasutamise võimalus Ukraina sõjas jääb alles,” ütles Doctrine & Strategy Consultingi president ja endine kaitseluureagentuuri ohvitser Rebekah Koffler telekanalile Fox News.

Ta lisas, et Putin „viis Venemaa tuumajõud erilisse lahingurežiimi vahetult pärast Ukrainasse tungimist kartuses, et USA ja NATO võivad Ukraina nimel sekkuda. Seega on varuvariandiks nn eskaleerimine deeskaleerimise kaudu strateegia, mis näeb ette taktikalise (väikese võimsusega) tuumalõhkepea plahvatamist lahinguväljal, et takistada USA/NATO sekkumist.”

Sarmat on „strateegiline relv, mis on reserveeritud strateegilistele sihtmärkidele, nagu USA,” selgitas Koffler, kes kirjutas raamatu „Putini mänguraamat: Venemaa salajane plaan Ameerika lüüasaamiseks” ning on andnud Venemaa tuumadoktriini kohta nõu USA kaitseministeeriumile Pentagon, Valgele Majale, riiklikule julgeolekunõukogule ja NATO-le.

„Kuid Putin ei ründaks kunagi USA territooriumi kineetiliselt, eriti tuumarelvadega, välja arvatud juhul, kui Venemaa avastaks märke, et meie ründame neid esimesena. Nii et see Sarmati käik on heidutuse eesmärgil,” lisas ta.

Pärast Venemaa 2022. aasta sissetungi Ukrainasse väitis Putin, et Sarmat „tagab usaldusväärselt Venemaa julgeoleku väliste ohtude eest ja paneb kaks korda mõtlema need, kes agressiivse retoorika kuumuses üritavad meie riiki ohustada,” ütles ta.

Koffler ütles, et suur osa Venemaa meediast, sealhulgas RIA Novosti, Gazeta ja Komsomolskaja on avaldanud vene keelde tõlgitud ingliskeelse artikli, milles väidetakse, et Sarmat võib Londoni kuue minutiga hävitada.

„Seega näib, et heidutussõnum on antud juhul suunatud Ühendkuningriigile, kes on loomulikult Ukraina pühendunud toetaja,” märkis Koffler. „Jällegi, Putin ei ründa Londonit ega ühtegi NATO riiki, välja arvatud juhul, kui Venemaa luure järeldab, et NATO hakkab Venemaad ründama.”

Koffler ütles, et hirm „tahtmatu eskalatsiooni” ees hoiab teda ja teisi riikliku julgeoleku spetsialiste „öösel üleval”.

„Teisisõnu, kui kineetiline löök on luureteenistuste puuduliku hinnangu tõttu ekslikult lubatud ja konflikt läheb kontrolli alt välja,” selgitas ta. „Seda on paljastanud USA luurekogukonna korraldatud sõjamängud. Selline kohalik või piirkondlik konflikt nagu Venemaa ja Ukraina vahel väljub kontrolli alt valearvestuse või arusaamatuse tõttu, tõmmates sõtta USA ja NATO. Sel hetkel muutub sõda tuumasõjaks, kuna Venemaa arvates jääb ta tavarelvastuses NATO-le alla. Seetõttu on tuumarelvad alati olnud Venemaa sõjapidamise doktriini keskmes. Mida kauem see konflikt kestab, seda suurem on otsese sõja oht Venemaa ja USA vahel.”

Ta lisas: „Samal ajal teab Putin, et Washington ja eriti Bideni valitsus kardavad sellist sõda Venemaaga, seega käib ta välja tuumakaardi. See on meie jaoks raske teema.”

Valge Maja riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja John Kirby ütles reedel ajakirjanikele, et ei saa Venemaa teateid kinnitada.

Kommentaarid
(Külastatud 940 korda, 1 külastust täna)