Vene välisminister: Lääs on otseses sõjas Venemaaga

AFP teatab, et Venemaa välisminister Sergei Lavrov süüdistab Läänt otseses sõjategevuses Venemaa vastu. Lavrovi sõnul on lääneriigid Ukrainat toetades alustanud otsest sõda Moskva vastu.

Te võite seda nimetada kuidas tahate, aga nad võitlevad meiega otseselt. Me nimetame seda hübriidsõjaks, kuid see ei muuda midagi. Lääs võitleb de facto meie vastu, nad kasutavad selleks lihtsalt ukrainlaste käsi ja kehasid, ütles Lavrov täna laupäeval kos ÜRO Peaassamblee raames toimunud pressikonverentsil.

Lavrov lükkas tagasi ka Ukraina rahuplaani ja Musta mere teraviljalepingu võimaliku pikendamise, sest tema sõnul on plaanid ebarealistlikud.

Lavrov ütles, et kui Lääs ütleb, et Ukraina konflikt tuleb lahendada lahinguväljal, siis toimub see lahinguväljal.

Lavrovi sõnul on Lääs välja öelnud, et eesmärk on Venemaa strateegiline alistamine.

Lavrov ütles, et Venemaa austab Ukraina territoriaalset terviklikkust kõigi iseseisvusdeklaratsioonis sätestatud tingimustega.

„Loomulikult tunnustasime 1991. aastal Ukraina suveräänsust iseseisvusdeklaratsiooni alusel, mille Ukraina Nõukogude Liidust lahkudes vastu võttis. Deklaratsioon sisaldab palju head, sealhulgas seda, et nad austavad rahvusvähemuste õigusi, austavad vene keele ja teiste keelte õigusi, vene keel on seal otse välja toodud. Siis pandi see kõik Ukraina põhiseadusesse,” ütles minister.

„Kuid üks iseseisvusdeklaratsiooni põhipunkte meie jaoks oli see, et Ukraina on neutraalne riik ega sõlmi sõjalisi liite. Sellises sõnastuses, nendel tingimustel, toetame Ukraina territoriaalset terviklikkust,” lisas Lavrov.

Lavrov ütles, et Venemaa Föderatsioon on valmis läbirääkimisteks Ukraina üle, kuid ei kaalu ühtegi ettepanekut relvarahu sõlmimiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 1,196 korda, 1 külastust täna)