Valus löök: Vene häkkerid lekitasid veebi Briti salastatud sõjaväelist infot

Arvatavad Vene häkkerid on varastanud tundlikku sõjalist ja kaitsealast infot, mis on lekkinud internetti.

Tuhandeid lehekülgi andmeid HMNB Clyde’i tuumaallveelaevade baasi, Porton Downi keemiarelvade labori ja GCHQ luureinfo kogumise kohta postitati pärast sisse häkkimist pimedasse veebi, vahendab Daily Mail.

Teavet spetsiaalse küberkaitseobjekti ja mõnede Suurbritannia kõrge turvalisusega vanglate kohta varastati ka Zaunist, mis tarnib maksimaalse turvalisusega kohtadele tarasid.

Viimase häkkimise, mis järgnes Scotland Yardi andmete tohutule lekkele selle kuu alguses ja Põhja-Iirimaa ohvitseride kohta käiva teabe edasisele häkkimisele, viis läbi häkkerirühmitus LockBit, mis oli jaanuaris Royal Mail Groupi vastu suunatud küberrünnaku taga, teatas Sunday Mirror.

Parlamendi liikmed hoiatasid, et igasugune teave, mis annab Ühendkuningriigi vaenlastele julgeoleku-alast teavet, tekitab suurt muret. Kaitseallikas ütles, et häkkimist võeti väga tõsiselt, kuid ei usutud, et varastati teavet, mis kujutaks reaalset ohtu riigi julgeolekule.

LockBit – millel on paljude küberjulgeoleku ekspertide sõnul liikmeid Venemaal – on üks maailma ohtlikumaid häkkerite rühmitusi, sealhulgas kahtlusalused FBI tagaotsituimate nimekirjas. Teatati, et see ründas eelmisel kuul West Midlandsis asuvat Zauni.

Londoni 2012. aasta olümpiamänge turvatõketega varustanud ettevõttelt varastatud dokumendid hõlmavad Cornwallis Budes asuva GCHQ sidekompleksi seadmete müügitellimuse aruannet.

Leke hõlmab ka teavet turvavarustuse kohta Lincolnshire’is asuvas RAF Waddingtonis, kus asub MQ-9 Reaperi ründedroonide eskadrill, ja Cawdor Barracksi kohta, kus on spetsiaalsed elektroonilise sõja rügemendid.

Samuti varastati dokumente, mis olid seotud kõrgetasemeliste vanglatega, sealhulgas A-kategooria Long Lartin Worcestershire’is ja HMP Whitemoor Cambridgeshire’is.

Tööpartei parlamendiliige Kevan Jones, kes istub parlamendi riigikaitse komisjonis ütles Sunday Mirrorile: „See võib olla väga kahjulik mõne meie kõige tundlikuma koha turvalisusele. Valitsus peab selgitama, miks selle ettevõtte arvutisüsteemid olid nii haavatavad.”

Parlamendi riigikaitse komisjoni esimees Tobias Ellwood küsis: „Kuidas kaitsta end paremini Venemaa toetatud sekkumise eest, mis on kahtlemata seotud meie seisukohaga Ukraina toetamisel?”

„See on järjekordne näide sellest, kuidas konflikt ei piirdu enam traditsioonilise lahinguväljaga, vaid hõlmab nüüd ka digitaalset ruumi ja seab turvaseadmetele üha suuremaid nõudmisi,” märkis ta.

Zauni pressiesindaja ütles Sunday Mirrorile: „Zaun on keeruka küberrünnaku ohver ja on võtnud kõik meetmed meie süsteemide vastu suunatud rünnakute leevendamiseks.”

Valitsuse pressiesindaja ütles: „Me ei kommenteeri julgeolekuküsimusi.”

Kommentaarid
(Külastatud 579 korda, 1 külastust täna)