Uus suurõppus tulemas: Saksa armee harjutab Eesti ja Läti päästmist Vene vägede käest

Suur mereväeõppus Northern Coasts 2023 toimub 9. kuni 23. septembrini 2023 Läti ja Eesti rannikul ning Läänemere ida- ja keskosas. Ettevalmistused on viimases etapis.

Saksa merevägi harjutab õppuste sarja Northern Coasts (NOCO) ajal koostööd partneritega Läänemere piirkonnas, et kaitsta olulist mereala. Kokku osaleb 14 riiki. Umbes 3200 sõduri, 30 laeva ja allveelaeva, kuni 15 lennuki ja erinevate maaüksustega on see üks suurimaid mereväe manöövreid piirkonnas, vahendab Saksa kaitsevägi Bundeswehr.

Õppuse stsenaarium näeb muu hulgas ette Eesti ja Läti päästmist Vene vägede käest. See on esimene kord pärast teist ilmasõda, kui Saksamaa harjutab sõjategevust Venemaa vastu.

Meremväe admiral Stephan Haisch ütles: „NOCO 23-ga astume suure sammu Rostockis asuva DEU MARFOR-Saksa mereväe personali täieliku operatiivvalmiduse suunas. See on ka esimene kord, kui me DEU MARFOR-Saksa mereväega sellise ulatusega manöövrit kavandame ja juhime. Esimest korda pärast õppuse algust 2007. aastal harjutatakse sel aastal alliansi kaitse raames realistlikku stsenaariumi. Minu staabi töötajad ja mina viime Rostockist läbi manöövri, kuigi see toimub ranniku lähedal ning Läti ja Eesti territooriumil. Oma teadmistega oleme valmis vastutust võtma.”

Northern Coasts õppuse käivitas 2007. aastal Saksa merevägi. See on Saksa mereväe inspektori põhiharjutus. Igal aastal vaheldumisi vastutavad õppuse korraldamise eest Saksamaa, Taani, Rootsi ja Soome. Tänavu osalevad õppusel Itaalia, Prantsusmaa, Soome, Eesti, Taani, Kanada, Belgia, Läti, Leedu, Holland, Poola, Rootsi, USA ja Saksamaa.

Õppusel osaleb teiste seas esimest korda suur USA dessantlaev USS Mesa Verde.

Kommentaarid
(Külastatud 1,742 korda, 1 külastust täna)