Soome politsei kahtlustab: Soome kaudu veetud Venemaale kõrgtehnoloogilisi tooteid

Soome keskkriminaalpolitsei (KRP) on uurinud Helsingis registreeritud ettevõtte tegevust. KRP kahtlustab, et ettevõtte taga on USA sanktsioonide nimekirjas olev isik.

Keskkriminaalpolitsei (KRP) kahtlustab, et EL-i sanktsioone rikkudes on Venemaale eksporditud kõrgtehnoloogilisi tooteid läbi Soome. Kuriteokahtlustused puudutavad peamiselt aastaid 2016–2020, vahendab MTV.

KRP kahtlustab, et tooteid on Venemaale eksporditud Helsingis tegutseva ettevõtte kaudu. KRP andmetel on ettevõtte taga isik, kes kanti 2018. aastal Ameerika Ühendriikide rahandusministeeriumi sanktsioonide nimekirja kahtlustatuna Venemaa relvajõudude või nendega seotud üksustele tehnoloogia tarnimises.

Samas ei ole kõnealusel isikul KRP andmetel ettevõttes ametlikku omandit ega rolli olnud.

KRP avastas eeluurimisel, et Helsingis registreeritud ettevõtte nimel telliti e-posti teel üle maailma erinevaid kaupu, näiteks elektroonikat. Lõpuks toimetati tooted Venemaale, seisab KRP pressiteates.

KRP teatel on kogu asja uuritud kahes harus, millest ühes on uuritud kahtlustatavat raamatupidamiskuritegu ja rahapesu. Ühes harus selgitati ka ettevõtte äritegevuse keelamise tingimusi.

Teises harus uuriti kahtlusaluseid kelmuse katseid ja registrisse kandmise kuritegusid.

Eeluurimise käigus on põhjalikult uuritud Helsingi ettevõtte tegevuse seaduslikkust ja tegevusega seotud osapooli. Keskkriminaalpolitsei on juhtumiga seoses teinud koostööd ka rahvusvaheliste ametivõimudega, ütleb juhtumi uurimise juht, kriminaalkomissar Janne Takkunen pressiteates.

Asjas on kahtlusaluseid alla viie. Kahtlusaluste suhtes kaalutakse süüdistuse esitamist.

Kommentaarid
(Külastatud 336 korda, 1 külastust täna)