Soome maksuamet hoiatab, et üks asi võib 900 000 soomlase jaoks tähendada palgapäeval halba üllatust

Maksuametist tuletatakse meelde, et ligi 900 000 soomlasel on praegu liiga madal maksumäär. Kontrollige nüüd enda oma!

Aasta hakkab läbi saama, seega on taas aeg kontrollida oma maksukaardi olukorda. Maksuamet tuletab oma teates meelde, et ligikaudu 886 000 inimesel on praegu maksukaardil liiga madal maksuprotsent, kui nende aasta lõpu sissetulek on sarnane jaanuari-augusti omaga, vahendab MTV.

Kontrollida tuleks maksukaarti, sest kui tulu ületab maksukaardi tulupiiri, siis ülejäänud aasta maksustatakse tulu põhimaksumäärast kõrgema lisaprotsendi alusel. See tähendab loomulikult ebameeldivat üllatust palgalehel, sest palgasaajal jääb koos lisaprotsendiga palgast vähem kätte.

Maksukaardile on märgitud kogu aasta tulude kalkulatsioon. Kui inimene teenib arvestuslikust sissetuleku piirist rohkem, maksustatakse ülejääk täiendava protsendiga, mis on maksimaalselt 60 protsenti. Erinevus baasprotsendist võib seega olla märkimisväärne, selgitab maksuameti menetlusjuht Päivi Ylitalo pressiteates.

Maksukaardi tulupiir tasub üle vaadata, eriti kui sissetulekutes on toimunud muudatusi. Kas olete saanud näiteks palgatõusu?

Kui tulud on aasta algusest oluliselt muutunud, tasub üle vaadata, milline sissetuleku piirmäär on maksukaardil märgitud ja võrrelda seda aasta lõpu tulude hinnanguga. Kui tundub, et kogu aasta tulu ületab sissetulekupiiri, tasub ülejäänud aastaks teha uus maksukaart. Kui teha praegu uus maksukaart, siis on aega suurema tulu ja potentsiaalselt kõrgema maksumääraga arvestada ühtlaselt kogu ülejäänud aasta jooksul, ütleb Ylitalo.

Maksuamet saadab sel sügisel umbes 8000 kliendile sõnumi, mis tuletab meelde tulupiiri kontrollimist. Septembri keskel on teate saanud juba umbes 4000 inimest.

Maksuameti tekstisõnumites on saatjaks Vero Skatt. Nendes pole linke millelegi ja nad ei küsi klientidelt infot, vaid suunavad vajadusel OmaVeros tegutsema. Eesmärk on klientidele meelde tuletada õigeaegset tegutsemist, et aasta lõpus ei tuleks ebameeldivaid üllatusi, ütleb Päivi Ylitalo.

Kommentaarid
(Külastatud 9,179 korda, 1 külastust täna)