Soome elektriülekandel taas piirangud – nii mõjutab see hinda

Viimastel nädalatel on Soome elektri hinda tõstnud vähene tuuleenergia tootmine, aga ka Olkiluoto tuumajaama teise reaktori seisak ja Rootsist pärit impordivõimsuse puudumine.

Siiski oodatakse elektritootmise normaliseerumist, vahendab Iltalehti.

Elektriülekanne Rootsist on septembri keskpaigani tugevalt piiratud, kuid rikete parandustööd Lõuna-Soome ja Kesk-Rootsi vahel on lõppenud ning OL2 peaks naasma elektritootmisse esmaspäeval, 4. septembril. Lisaks on käesolev nädal olnud juba tuulisem kui eelmine nädal.

Oktoobris on oodata sarnast elektri ülekandevõimsuse piiramist Põhja-Soome ja Põhja-Rootsi vahel, ütleb Fingridi elektrituru üksuse juht Maarit Uusitalo. Piirangud on seotud elektrivõrgu arendusega. Elektri importi piiratakse 9.-22. oktoobril, ütleb Uusitalo.

Elektriülekande piirangud ei kajastu Uusitalo sõnul aga alati hindades nii tugevalt. Lisaks toob uue kaabli kasutuselevõtt aja jooksul rohkem võimsust.

Talvine olukord tundub palju helgem kui eelmisel talvel, ütleb Uusitalo.

Talveks elektriülekande impordipiirangud teadaolevalt puuduvad ning võrreldes eelmise talvega on ka Soome oma elektritootmise olukord parem: lõpuks saadi tööle Olkiluoto 3 ja tuuleenergia tootmist on juurde ehitatud suurusjärgus 1000 megavatti. .

Eelmise talve hindu mõjutas ka gaasi kättesaadavus Kesk-Euroopas ja näiteks tuumaenergia olukord Prantsusmaal. Nüüd on olukord gaasihoidlate, Prantsusmaa tuumaenergia ja Põhjamaade hüdroenergiaga oluliselt parem.

Meie arvates on talvine olukord hoopis teistsugune kui eelmisel talvel, märgib Uusitalo.

Talvel mõjutab elektri hinda lisaks tootmisele suurenenud nõudlus. Pimedus ja sellega koos valgustusvajadus suureneb teatud ajahetkel, kuid kogu talveilma ei oska pakase osas ette ennustada. Rusikareeglina tõstab temperatuuri langemine alla nulli tarbimist 100–150 megavatti, ütleb Uusitalo.

Seevastu talvel on tuult keskmiselt rohkem kui suvel, ütleb Uusitalo. Hinnad kõiguvad aga loomulikult koos tuulega.

Kui on palju tuult, ajab see hinna alla. Elektri hind on tulevikus muutlikum kui näiteks 5–10 aastat tagasi, lisab Uusitalo.

Kommentaarid
(Külastatud 953 korda, 1 külastust täna)