Saksa väljaanne: Ukraina nõuab mehed välismaalt välja

Ukraina president Volodõmõr Zelenski (45) tahab karmimalt astuda sõjaväekohuslaste vastu, kes on vältinud sõjaväeteenistust – ja seeläbi võitlust Vene sissetungijate vastu.

Kõik sõja algusest saadik väidetava teenistuskõlbmatuse tõttu toimunud vabastamise juhtumid, kus kahtlustatakse altkäemaksu andmist on üle kontrollitud, ütles Zelenski sel nädalal peetud videokõnes, vahendab Saksa väljaanne Bild.

Eriti on sihikul mehed, kes lahkusid riigist pärast sõjaväekomissariaadi „kahtlast” otsust. Ajateenistusest vabastamise eest maksti 3000 kuni 15 000 USA dollarit (kuni 13 700 eurot), teatas Zelenski.

Korruptsiooniskandaali tõttu on valitsus juba kõik mobilisatsiooniga tegelevate asutuste juhid välja vahetanud.

Ja nüüd on õhus veel üks drastiline samm: Zelenski partei parlamendifraktsiooni juht David Arahhamia toob mängu desertööride väljaandmise välismaalt. Nii saaks 18-kuulise sõja kaotuste tõttu nõrgenenud armeed massiliselt tugevdada.

Lõplikku otsust pole veel tehtud. Kuid see puudutaks ka tuhandeid, võib-olla kümneid tuhandeid Saksamaale põgenenud ukrainlasi. Saksa siseministeeriumi andmetel (veebruari seisuga) sisenes Saksamaale pärast Venemaa agressioonisõja algust (2023. aasta veebruari seisuga) 163 287 meessoost töövõimelist ukrainlast.

„Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu uuringu kohaselt on võltserandite, altkäemaksu ja välismaale põgenemise tase hüppeliselt tõusnud: „On piirkondi, kus arstliku komisjoni otsuste tõttu ajateenistusest vabastamiste arv on alates eelmise aasta veebruarist kümnekordistunud,” märkis Zelenski.

Ukraina armees on praegu umbes 250 000 sõdurit. Sõjaohvrite arv on salastatud. Hiljutises EL-i luureraportis räägiti 13 000 hukkunust – oluliselt vähem kui Vene sissetungijate puhul.

Kommentaarid
(Külastatud 1,142 korda, 1 külastust täna)