Poola peaminister: Ukraina president ei tohi enam kunagi poolakaid solvata

Poola peaminister Mateusz Morawiecki viitas Ukraina presidendi viimastele sõnadele ÜROs, kui kõneles Świdnikus toimunud üritusel. „Ma tahan öelda president Zelenskile, et ta ei tohi enam kunagi poolakaid solvata,” ütles peaminister.

Ma tean ja me kõik teame, et Ukrainas käib sõda Euroopa julgeoleku pärast. Me teame seda ja seetõttu aitame relvasaadetisi korraldades, sest praegu relvastame eelkõige ennast, kuid Rzeszówi keskus töötab ja jätkab töötamist koos meie liitlastega, ütles Morawiecki.

Tahan president Zelenskile öelda, et ta ei solvaks enam kunagi poolakaid, nagu ta tegi oma hiljutises kõnes ÜROs. Poolakad ei luba seda kunagi ning Poola hea nime kaitsmine pole mitte ainult minu kohustus ja au, vaid see on Poola valitsuse kõige olulisem ülesanne. Me kaitseme kõiki oma õigusi praeguses geopoliitilises kontekstis ja teame, kuidas neid õigusi tuleks kujundada, ütles Mateusz Morawiecki.

Oleme oma sadamatest käivitanud ajutise mereekspordi koridori. Töötame kõvasti selle nimel, et säilitada viljaekspordi maismaateed. Ja see on häiriv, kuidas mõned Euroopas, mõned meie sõbrad Euroopas, mängivad poliitilises teatris solidaarsust, muutes teravilja trilleriks. Võib tunduda, et nad etendavad oma rolli, kuid tegelikult aitavad nad Moskva näitlejal lavale tulla, ütles Volodõmõr Zelenski ÜRO tippkohtumisel.

Käesoleva aasta 15. septembril ei pikendanud Euroopa Komisjon viie riigi embargot Ukraina teraviljale, sealhulgas Poola jaoks, kes kehtestas kohe ise keelu. See põhjustas Ukraina jõulise reaktsiooni. Mõni päev pärast Poola blokaadi pikendamist esitas Kiiev ametliku kaebuse Maailma Kaubandusorganisatsioonile (WTO). Sellega jõudis vaidlus haripunkti.

Poola ja Ukraina hakkasid üksteist sanktsioonidega ähvardama, kuid sellega asi ei piirdunud. Maailma meedia kirjutab isegi Poola-Ukraina liidu lagunemise ohust. Ajakirjanikud annavad teada ka katsetest jõuda kokkuleppele Ukraina teravilja osas. Kriis pole aga veel lahenenud, vahendab onet.pl.

Kommentaarid
(Külastatud 657 korda, 1 külastust täna)