Ootamatu areng: Euroopa on hakanud ostma taas tohututes kogustes Vene gaasi

Kui Euroopa Liidu riigid on Venemaalt tuleva torugaasi kasutamist drastiliselt vähendanud, siis jaanuarist juulini laevadega saabuva veeldatud maagaasi (LNG) mahud hüppasid 2021. aasta sama perioodiga võrreldes 40 protsenti.

Vaatamata sõjale Ukrainas voolab Vene gaas endiselt Euroopa Liitu (EL). Veelgi üllatavam: poolteist aastat pärast konflikti puhkemist, isegi kui Kreml on oluliselt vähendanud „klassikalise” gaasi tarneid torujuhtmete kaudu, on laevaga transporditava veeldatud maagaasi (LNG) tarned võrreldes kasvanud võrreldes perioodiga enne sõda, vahendab Le Monde.

Analüüsifirma Kpler andmetel, millele augusti lõpus viitas valitsusväline organisatsioon Global Witness, kasvasid mahud jaanuarist juulini võrreldes 2021. aasta sama perioodiga 40 protsenti. „Samal ajal kui Euroopa riigid mõistavad sõja hukka, panevad nad raha [Vladimir] Putini taskutesse,” märgib Briti valitsusväline organisatsioon. „Need riigid peaksid oma sõnade eest vastutama, keelustades äri Venemaa veeldatud maagaasiga, mis õhutab nii sõda kui ka kliimakriisi” – kuna gaas koos kivisöe ja naftaga põhjustab globaalset soojenemist.

Olukord on „tõesti täielikult muutunud,” väidab Euroopa Komisjoni pressiesindaja. 2021. aastal said EL riigid Venemaa gaasi üle 150 miljardi kuupmeetri. 45 protsenti kogu gaasiimpordist tuli peamiselt torujuhtme kaudu. 2023. aasta esimese seitsme kuuga on Venemaa ettevõtetelt tehtud ostud esialgsete mõõtmiste kohaselt langenud ligikaudu 25 miljardi kuupmeetrini. See on 15 protsenti impordist, millest praegu pool tuli veeldatud maagaasina.

USA ja Katari järel on LNG kasvavast kasutamisest kasu saanud ka Venemaa. See on suur paradoks, kuna 2022. aasta märtsis esitles Euroopa Liit seda vedelgaasi kui võimalust „varude mitmekesistamist” väljastpoolt Venemaad. Euroopa Liit on jaanuarist juulini maksnud Vene gaasi eest enam kui 5 miljardit eurot. Seda on kaks korda enam kui samal perioodil 2021. aastal.

Kommentaarid
(Külastatud 5,051 korda, 1 külastust täna)