Kohutav areng: USA-s kuulutati Ukraina vasturünnak läbikukkunuks, ja Ukraina on sõda kaotamas

Ukraina üks suuremaid toetajaid USA parlamendis, rahvasaadik Andy Harris ütles kohtumisel valijatega, et on aeg USA toetust Ukrainale tagasi tõmmata, vahendab Politico.

Ta ütles Ukraina kevadise pealetungi kohta, mille eesmärk oli sõja käiku muuta: „Ma ütlen otse, see on läbi kukkunud”. Ja ta oli otsekohene ka Ukraina sõjalise võidu väljavaadete osas: „Ma pole kindel, et see on enam võidetav.”

Harris on USA parlamendi Ukraina toetusgrupi kaasesimees, tema ukrainlannast ema põgenes pärast Teist maailmasõda kommunistlikust Ida-Euroopast.

Ta toetas Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskit sõja alguskuudel ja hääletas eelmisel aastal USA parlamendi Kongressi suure eraldiseisva Ukraina abipaketi poolt, toetades nii sõjalist abi kui ka humanitaarabi väikesele rahvale tema võitluses Koljati-suuruse Venemaa vastu.

Harris on ka esindajatekoja rahaeraldiste komisjoni liige, andes talle kuluprioriteetide osas erakordse hääle.

Pärast valijatega kohtumist tehtud intervjuus küsiti, kas ta toetaks veel ühte abisummat Ukrainale, millele ta vastas teravalt: „Kui on humanitaarraha, mittesõjaline raha või sõjaline raha ilma kontrollita, siis ma ei toeta seda.”

Harrise muutunud toon Ukraina abi kohta on veel üks märk sellest, et vabariiklaste erakond on selles küsimuses nihkunud. Ja see on eelvaade sellest, kui palju peavalu tekitab spiiker Kevin McCarthyle, kui seadusandjad järgmisel kuul puhkuselt naasevad. President Joe Biden otsib sel sügisel Ukrainale 24 miljardi dollari võrra rohkem erakorralisi vahendeid – see taotlus peab saama heakskiidu konservatiividelt, kelle seisukohad abi osas kõlavad sarnaselt Harrise omadega.

Paljude Harrise välja toodud murekohtade hulgas on: pettuse või raiskamise väljavaade. USA toiduhindade tõus. „Kolmanda maailmasõja” algamise võimalus Ukraina NATO-sse toomisega. Kuid ennekõike – maksumus.

„Vabandust, meil pole sellist raha,” ütles Harris, osutades USA triljoni dollari suurusele puudujäägile Covidi-järgsetel aastatel.

Ja nüüd on ta liitunud Kapitooliumi mäel vabariiklaste kõva liini esindajate kooriga, kes taotlevad sõja läbirääkimistega lõpetamist.

„Ma arvan, et on saabunud aeg kutsuda realistlikult üles rahukõnelustele. Ma tean, et president Zelenski ei taha seda,” ütles Harris oma valijatele. „Kuid president Zelenski kaotaks ilma meie abita sõja haledalt. Ja ka meie abiga ta ei võida. See on praegu ummikseisus.”

USA sõjaline asjatundja David Pyne märgib, et Läänes on hakatud tunnistama, et Ukraina kaotab sõja. Ühtlasi pooldab enamus ehk 55 protsenti ameeriklastest Ukrainale täiendava abi andmisest loobumist.

Pyne märgib, et paljukiidetud Ukraina suvine vasturünnak ei saanud enam halvemini minna. Isegi liberaalne USA ja Ühendkuningriigi peavoolumeedia on hakanud tunnistama, et see on seni olnud Ukrainale tohutu lüüasaamine. Liberaalne Washington Post teatas hiljuti süngest tõsiasjast, et rindel olevad Ukraina sõdurid püsivad enamasti rivis vaid kaks-kolm päeva, enne kui nad tapetakse või haavatakse ja nad tegevusest välja viiakse. Asjaolu, et Ühendkuningriigi kontrollitav uudistemeedia, mis on olnud Bideni Ukraina sõja suurim ergutaja, ütleb nüüd, et „Ukraina armee on täielikus kaoses” ja et Ukraina vasturünnak on olnud „katastroofiline”, näib viitavat sellele, et isegi Ühendkuningriigi liidrid peavad koostama uue narratiivi, mis valmistab avalikkust ette läbirääkimisteks Venemaaga konflikti lõpetamiseks.

Usaldusväärsed allikad on teatanud, et Ukraina on pärast vastupealetungi algust kaotanud kuni seitse korda rohkem sõdureid kui Venemaa. Prognoosid, et otsus anda Ukrainale üle 100 Saksa tanki Leopard 2, samuti kümned Briti tankid Challenger 2 ja USA M-1A1 võimaldab ukrainlastel purustada Vene armee ja tõrjuda nad kogu rahvusvaheliselt tunnustatud Ukraina territooriumilt välja, on tõestanud end kui naeruväärselt valed.

Viimaste hinnangute kohaselt on Ukraina pärast suvise vasturünnaku algust kaotanud lahingus hukkunutena 40 000 sõdurit. Dr. John Mearsheimeri soovitatud pikk, kuid kohustuslik artikkel, mis selgitab sõja tegelikku olukorda ja tõsiasja, et pärast sõja algust on Ukrainas tõenäoliselt hukkunud vähemalt 200 000 sõdurit ja saanud haavata üle 200 000 sõjaväelase, jahmatav arv, mis on tõenäoliselt üle kolme korra kõrgem kui Venemaa poolel hukkunute arv.

Lisaks märgitakse, et Ukraina edusammud vastupealetungi käigus on nii mikroskoopilised, et need on vaevu kaardil märgatavad:

Kommentaarid
(Külastatud 1,564 korda, 1 külastust täna)