Euroopas puhkes uus migrandikriis – migrantide arv kerkis 2015. aasta tasemele

Itaalia parempoolne peaminister on väitnud, et Euroopa tulevik on kaalul, kui EL ei suuda peatada kontrollimatu rände tõusu üle Vahemere.

Parempoolse partei Itaalia vennad liider Giorgia Meloni tegi deklaratsiooni koos Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga Itaalias Lampedusa saarel, kus tuhanded ebaseaduslikud migrandid on oma teekonnal Euroopasse maabunud, vahendab Daily Mail.

„Siin on kaalul tulevik, mida Euroopa endale soovib,” kuulutas 46-aastane Meloni saarel toimunud pressikonverentsil.

„Euroopa tulevik sõltub suutlikkusest tulla toime meie aja epohhiloovate väljakutsetega ja illegaalse immigratsiooni väljakutse on kindlasti üks neist,” ütles Meloni.

Ta ütles, et Itaalia ei saa võtta kogu vastutust ebaseadusliku rände vastu võitlemise eest: „Me kõik paneme sellega oma tuleviku mängu. Vähemalt vajame ELi mereväe missiooni smugeldajate vastu.”

„Kui me kõik koos tõsiselt ei tegutse ebaseaduslike piiriületuste vastu, võib nende arv ületada mitte ainult piiririikide, vaid ka kõigi teiste võimed,” hoiatas ta.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen seisis kõrvuti Itaalia esimese naispeaministriga ja avalikustas oma kümnepunktilise immigratsiooni toetuskava umbes 7000 elanikuga saare toetamiseks, öeldes neile: „Võite loota Euroopa Liidule.”

EL on lubanud viia saarel praegu elavad umbes 8500 migranti bloki teistesse piirkondadesse.

Samuti tugevdatakse piirivalvet, varustades ELi piiriagentuuri Frontexi rohkemate seadmetega.

Von der Leyen lubas ka suurendada migrantide juurdepääsu seaduslikele kanalitele, öeldes pressikonverentsil: „Mida paremini tuleme toime seadusliku rändega, seda rangemad saame olla ebaseadusliku rände suhtes.” Ta lisas: „Ebaseaduslik ränne on Euroopa väljakutse ja vajab Euroopa vastust. Meie otsustame, kes ja mis asjaoludel EL-i tuleb, mitte smugeldajad ja inimkaubitsejad.”

Suur migrantide laine saabus vaid kolm kuud pärast seda, kui von der Leyen ja Meloni sõitsid Tuneesiasse, et teha koostööd võitluses ebaseadusliku rände vastu üle Vahemere.

Meloni soovib, et EL kiirendaks 785 miljoni euro väärtuses rändelepingu sõlmimist Tuneesiaga, mis aitaks riigil migrante nende päritoluriiki tagasi saata ja täiendada oma rannavalvet uue ja parema varustusega.

EL-i viimane lubadus tuli paar päeva pärast seda, kui Prantsusmaa tugevdas oma piirijulgeolekut ja Saksamaa peatas migrantide ümberpaigutamise vabatahtliku programmi, kurtes, et Itaalia ei järgi ELi tagasisaadetavate migrantide vastuvõtmise eeskirju.

Saksamaa valitsus taastas programmi hiljem pärast von der Leyeni ja Euroopa Ülemkogu presidendi Charles Micheli sekkumist.

Euroopa suhtumine migrantide suhtes on halvenenud, kuna Frontexi andmed näitasid, et EL-is on sel aastal Vahemere keskosa Itaaliasse suunduvate marsruutide ebaseaduslikud piiriületused kasvanud 96%.

Tänavu on Itaalia kaudu ELi saabunud ligi 128 000 migranti, mida on kaks korda rohkem kui eelmisel, 2022. aastal.

Itaalia kannab praegu rändekriisi suurimat raskust. Pool kõigist Frontexi poolt fikseeritud ELi suunduvatest ebaseaduslikest piiriületustest toimusid Itaalias.

Sel kuul teatasid EL-i ametnikud, et eeldavad, et ainuüksi sel aastal registreerib taotluse rohkem kui miljon varjupaigataotlejat.

Eelmise suure saabujate laine ajal 2015. aastal esitati ELis 1,2 miljonit asüülitaotlust, mis viis kontinendi kriisi ja üha enam kodanikke hakkas pooldama parempoolseid migratsiooni-vastaseid parteisid.

Aasta 2015 rändekriisisis suri sadu migrante, kuna EL-i riigid ei suutnud toime tulla massilise inimeste sissevooluga – paljud surnukehad leiti külmununa külmutusautodest, ümber läinud paatide vrakkidest ja uhuti randadesse.

Septembrikuine šokeeriv pilt kaheaastase Süüria põgeniku Aylan Kurdi surnukehast, mis uhuti Türgi randa pärast ebaõnnestunud katset Kreekasse jõuda, juhtis tähelepanu ELi riikidele, mis ei suutnud migrantide surma ära hoida.

Ungari ehitas kaks nädalat pärast Aylani foto avaldamist tugeva piiritara oma naabrite Serbia ja Horvaatia vahele, eesmärgiga suurendada piiri turvalisust ja takistada ebaseaduslike migrantide sissepääsu.

Kommentaarid
(Külastatud 446 korda, 1 külastust täna)