Analüüs: Sanktsioonide mõju on kadumas, Venemaa ühineb taas maailmamajandusega

Venemaa kaubanduse aktiivsus tõusis augustis vaatamata ulatuslikele sanktsioonidele seoses sissetungiga Ukrainasse, teatas Saksamaa mõttekoda.

„Venemaa sadamatesse saabuvate konteinerlaevade arv kasvab hüppeliselt ning vaatamata sanktsioonidele ja nõrgale rublale on see peaaegu samal tasemel mis enne sõja puhkemist,” kirjutas Kieli Maailmamajanduse Instituut neljapäevases raportis.

Instituudi arvutused põhinevad Venemaa kolmes suurimas konteinersadamas – Peterburis, Vladivostokis ja Novorossiiskis – maha laaditud kaupade mahul Saksa laevandusandmete teenistuse FleetMoni koostatud andmete järgi, vahendab Business Insider.

Instituudi sõnul on ebaselge, kust kaup pärineb, kuid aktiivsus riigi sadamates näis olevat „üllatavalt kõrge”.

„See toimub vaatamata lääneriikide kehtestatud sanktsioonidele ja rubla väärtuse langusele, mis on pettumus,” märkis instituudi Kieli kaubandusindikaatori juht Vincent Stamer aruandes.

„Venemaa näib olevat uuesti liitumas maailmakaubandusega,” lisas ta.

Augustis Venemaa kolme suurimat sadamat läbinud konteinerite mahtude jaotust instituut ei esitanud. Aruandes on aga lisatud graafik, mis näitab kolme suuremasse Venemaa sadamasse saabuvate konteinerkoormate protsendilist muutust aastas.

Kieli Maailmamajanduse Instituudi aruanne tuli pärast seda, kui Pekingi neljapäevased andmed näitasid, et Bloombergi andmetel kasvas Hiina import Venemaalt augustis dollarites mõõdetuna kõigi aegade kõige rohkem.

Augustis ostis Hiina 11,5 miljardi dollari eest Venemaa kaupu, sealhulgas energiatooteid ja tooraineid, pärast kahe riigi vahelise kaubavahetuse tõusu pärast Moskva sissetungi Ukrainasse. Kogu Hiina ja Venemaa vaheline kaubavahetus on aasta esimese kaheksa kuuga jõudnud juba 155 miljardi dollarini.

Venemaa peaminister Mihhail Mišustin ütles mais, et tema riigi kaubavahetus Hiinaga peaks sel aastal tõusma 200 miljardi dollarini, ületades varasema, 2022. aastal saavutatud 190 miljardi dollari rekordi.

Kommentaarid
(Külastatud 6,548 korda, 1 külastust täna)