VIDEO: Soome peaminister on visiidil Ukrainas, kohtus president Zelenskiga

Soome peaminister Petteri Orpo on visiidil Ukrainas ja kohtus hommikul Kiievis Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskiga. Orpo osaleb ka Krimmi foorumi kolmandal tippkohtumisel. Peaminister Orpo rõhutas, et Soome tugev ja kindel toetus Ukrainale jätkub.

Peaminister Orpo ja president Zelenski arutasid Venemaa ebaseadusliku agressioonisõja olukorda, Soome poliitilist ja materiaalset toetust ning Ukraina püüdlusi saavutada õiglane rahu. Samuti olid arutusel Ukraina ülesehitamine, Soome arengukoostöö Ukrainas ning Ukraina ELi ja NATO liikmelisuse püüdlused.

„Soome on algusest peale teravalt hukka mõistnud Venemaa ebaseadusliku rünnaku Ukraina vastu. Soome toetus Ukrainale, selle suveräänsusele, iseseisvusele ja territoriaalsele terviklikkusele jätkub ka pikemas perspektiivis,” ütles peaminister.

Soome koguabi Ukrainale on üle 1,7 miljardi euro. Soome on Ukrainale andnud 17 kaitsematerjalide paketti koguväärtusega 1,2 miljardit eurot. Ukraina on Soome suurim arengukoostöö partnerriik ning Soome valmistub Ukraina ülesehitamiseks.

Peaminister Orpo ütles kohtumise järgsel ühisel pressikonverentsil, et valitsus valmistab ette 18. kaitsematerjalide paketti. „Teeme otsuse ja anname sellest nädala jooksul teada,” ütles Orpo.

Soome toetab koos oma partneritega Ukraina püüdlusi ELi ja NATO liikmelisuse suunas.
„Ukraina rahvas võitleb meie ühiste väärtuste ja vabaduse eest. Selle koht on läänes – Euroopa Liidus ja NATO-s,” ütles peaminister Orpo.

Soome koostab praegu avaliku ja erasektori koostööna Ukraina ülesehitusplaani. „See on koht, kus me kasutame oma teadmisi, eriti rohepöörde, hariduse, digitaliseerimise ja energiasektoris,” ütles peaminister.

Peaminister tutvus Soome elamuprojektiga Irpinis

Peaminister Orpo külastas Irpini asulat, kus tutvus Soome elamuprojektiga. Soome poolt Ukrainale kingitud ajutised perekorterid pakuvad kodu kokku umbes 200 kodu kaotanud ukrainlasele.

ÜRO pagulasagentuuri UNHCR hinnangul on Venemaa ebaseadusliku agressioonisõja tagajärjel Ukrainas pidanud kodudest lahkuma üle 14 miljoni inimese. Ukraina võimude hinnangul on hävinud või kahjustatud 140 000 eluhoonet.

Siin on video:

Kommentaarid
(Külastatud 136 korda, 1 külastust täna)