Soomest läks täiendav abisaadetis Ukrainasse

Augusti lõpus läks Soomest Ukrainasse suur hulk reoveepuhasti seadmeid. Abi vastab Ukraina suurenenud veevarustusvajadusele suvel. Soome ja EL jätkavad Ukraina võimude aktiivset toetamist Venemaa rünnakute tagajärgede likvideerimisel.

Lisaks on suve lõpul Soomest Ukrainasse saadetud kiirabiautosid, tuletõrjeautod, 3D-modelleerimistehnikat ning erinevaid veevarustust, näiteks pumpamisvarustust. Ukraina vajadused on jätkuvalt laiaulatuslikud, mistõttu on Soome abi mitmekülgne. Muuhulgas valmistatakse ette suur hulk saadetisi energiasektori, IT-tarvikute, erinevate sõidukite osas.

Siseministeerium koordineerib Euroopa Liidu päästeteenistuse mehhanismi kaudu abi saatmist Ukrainasse koostöös Euroopa hädaabi koordinatsioonikeskusega ERCC. Suur osa Ukrainasse tarnitavast materjalist pärineb era- ja avaliku sektori annetajatelt.

Materiaalset abi on läinud üle 260 autokoorma

Lisaks 261 abiautole on Ukrainasse saadetud kokku 60 sõidukit, näiteks päästeautod ja bussid. Päästeteenistuse mehhanismi kaudu on antud mehhanismi toimimist toetavat ekspertabi ka Ukraina naaberriikidele ning vastu on võetud Ukrainast evakueeritud arstiabi vajavaid patsiente.

Lisaks Soomest tarnitavatele ja välisministeeriumi rahastatud moodulkorteritele on materiaalse abi suurimateks sektoriteks tervishoid, päästetööd ja energeetika, kus abivajadus on püsinud pikka aega kõrge ja pidev. Lisaks on Soome toetanud Ukraina haridussektorit näiteks koolimööbli ja koolibusside annetustega. Abivajadus jätkub mastaapselt ka edaspidi.

Venemaa agressioonisõda tekitab Ukraina ühiskonnale pideva koormuse. Abi on vaja nii infrastruktuuri kui ka avalike teenuste korrashoidmiseks. Soome toetab jätkuvalt Ukrainat ja püüab abivajadustele võimalikult terviklikult reageerida, ütleb eriplaneerija Heikki Honkanen siseministeeriumist.

Siseministeerium tänab kõiki tsiviilannetajaid olulise abi eest. Ukraina toetamine on pikaajaline protsess, mis ei peaks niipea lõppema.

Kommentaarid
(Külastatud 449 korda, 1 külastust täna)