Soome tööstuse uued tellimused pöörasid langusse

Soome tööstuse uute tellimuste väärtus oli 2023. aasta juunis 12,2 protsenti väiksem kui aasta varem, selgub Soome statistikakeskuse andmetest. Jaanuari-juuni jooksul vähenesid tellimused aastaga 6,7 protsenti.

Uute tellimuste arv vähenes kõigis peamistes tööstusharudes nii juunis kui ka kogu esimese poolaasta jooksul. Jaanuaris-juunis vähenesid tellimused enim keemiatööstuses, kus tellimuste väärtus oli 12,5 protsenti väiksem kui aasta tagasi. Metallitööstuses vähenesid tellimused aasta alguses 5,8 protsenti ning paberit ja papptooteid töötlevas tööstuses 5,5 protsenti võrreldes eelmise aastaga.

„Ettevõtetele laekunud uued tellimused kasvasid 2022. aasta jaanuaris-juunis aastases võrdluses 9,4 protsenti. Tellimused hakkasid vähenema 2022. aasta viimases kvartalis kõigis põhilistes vaadeldud tööstusharudes ning see areng on jätkunud,” ütleb Soome statistikakeskuse aktuaar Petri Koivisto.

„Trendi põhjal on uute tellimuste väärtus alates eelmise aasta sügisest langenud paberitööstuses peaaegu koroonaviiruse eelsele tasemele. Langenud on ka keemia- ja metallitööstus, kuid nendes tööstusharudes on tellimuste väärtuse vähenemine olnud mõõdukam,” räägib Koivisto.

Tööstuse uute tellimuste indeks arvutatakse jooksvate väärtuste järgi. Seetõttu on tulemusi lähemalt uurides hea hinnatõusu mõju arvesse võtta.

Kommentaarid
(Külastatud 633 korda, 1 külastust täna)