Soome politsei hoiatab ohtlike petusõnumite eest – võib suurtest summadest ilma jääda

Soome politsei edastab, et on saanud teatavaks, et pankade nimel saadetud petusõnumid on taas ringlemas. Politsei soovitab olla ettevaatlik ja kasutada pankade teenuseid ainult ametlike veebisaitide ja rakenduste kaudu.

Petusõnumeid on jälle palju. Käimasoleval nädalavahetusel on politsei tähelepanu alla sattunud juhtumid, kus kannatanud on panga nimel saadetud tekstisõnumites linkidele vajutades kaotanud märkimisväärseid rahasummasid, vahendab MTV.

Jutt käib kümnetest tuhandetest eurodest, mida soomlased on viimase 24 tunni jooksul kaotanud. Esmapilgul näivad praegu ringlevad petukirjad olevat ehtsad, kuna need võivad esineda pankade saadetud ehtsate sõnumite hulgas. See võib tekitada ohvris usaldustunde, mistõttu lingile vajutamist ei osata karta, ütleb Sise-Soome politseijaoskonna kriminaalkomissar Tommi Juvonen.

Petusõnumid võivad tulla tekstisõnumite ja e-kirjadena. Kui kahtlustate, et olete saanud petusõnumi, on oluline mitte vajutada sõnumiga kaasas olevatele linkidele. Internetipanka tuleks alati sisse logida panga ametliku veebisaidi või rakenduse kaudu.

Kui märkate, et olete klõpsanud pahatahtlikul lingil või kahtlustate, et olete oma pangaandmed petturile andnud, on esmatähtis koheselt oma pangaga ühendust võtta, kuna neil võib siiski õnnestuda ülekanne peatada. Pärast seda saab ohver teha politseile elektroonilise kuriteoteate, ütleb Juvonen.

Kui saate petusõnumi, kustutage sõnum. Kui te pole klõpsanud ühelgi lingil ega andnud petturile oma pangaandmeid, pole vaja kriminaalkaebust esitada. Politsei julgustab kõiki rääkima eriti eakatele inimestele petusõnumitest ja nende ohtudest.

Kommentaarid
(Külastatud 514 korda, 1 külastust täna)