Poola peaminister hoiatab sõjaliste provokatsioonide eest Venemaalt ja Valgevenest – ohtu ei tohi alahinnata

Poola peaminister Mateusz Morawiecki hoiatas eile neljapäeval, 3. augistil „provokatsioonide ja intriigide” eest, mis võivad tekkida seoses Valgevene ja Venemaaga ajal, mil kasvavad pinged Varssavi ja Minski vahel.

„Hoiatame Venemaa ja Valgevene provokatsioonide eest. Wagneri grupeering võib korraldada sabotaažiaktsioone ja kõik need, kes seda ohtu alahindavad, võivad olla vastutavad selle poole edasiste provokatsioonide ja intriigide eest,” ütles Morawiecki sotsiaalmeedias.

Morawiecki ütles 29. juulil, et enam kui 100 Wagneri palgasõdurit on liikunud Poola ja Leedu vahelise õhukese maariba poole, mida tuntakse Suwalki lõhe või koridorina, ja et see on „samm edasise hübriidrünnaku suunas Poola territooriumile”. Morawiecki ütles ka, et Wagneri palgasõdurid võivad püüda esineda migrantidena, et Valgevenest Poola pääseda.

Valgevene president Aleksandr Lukašenka eitas neljapäeval Poola väiteid, nagu oleks umbes 100 võitlejat Poola piirile lähemale liikunud, ja ütles, et Varssavi peaks teda „tänama” selle eest, et ta „need võitlejad meie juurde kutsus”, sest „muidu oleksid nad, ilma meieta, sinna imbunud”.

Valgevene ja Poola kutsusid teisipäeval suursaadikud välja pärast seda, kui Poola väitis, et kaks Valgevene helikopterit rikkusid Poola õhuruumi. Poola teatas, et suurendab väidetava rikkumise tõttu sõdurite arvu Valgevene piiril.

Poola kaitseminister Mariusz Blasczak hoiatas ka Valgevene edasiste provokatsioonide eest ja ütles, et hiljutised „hübriidrünnakud” on „koordineeritud Kremlis”. Ta väitis, et nende rünnakute eesmärk on Poola destabiliseerimine ja riik suurendab oma jõudu Valgevene piiril, et seda destabiliseerimist ära hoida.

Kommentaarid
(Külastatud 344 korda, 1 külastust täna)