Müsteerium Läänemerel: Soome puksiirlaev sattus kummalisel kombel Venemaale

Soome merepäästefirmale Alfons Håkans kuuluv puksiirlaev Thetis on erioperatsiooniga sattunud Venemaale. Puksiir anti paari päeva eest keset Läänemerd üle Venemaa puksiirile Taurus, mis paari päeva eest Peterburi jõudis.

Soome tolli kontrolliosakonna juht Sami Rakshit kinnitab Iltalehtile, et selline operatsioon tõesti toimus. Rakshit ütleb, et praegu uurib toll, kas Venemaale kehtestatud sanktsioonidest on kõrvale hiilitud.

Selgitame välja, kas sanktsioonidest on kõrvale hiilitud ja millega on tegu, kuid selline sündmus on olnud. Vaatame, mis välja tuleb ja siis asume tegutsema, lisab ta.

Rakshit ütleb, et EL-i sanktsioonid keelavad veesõidukite ekspordi Venemaale.

Alfons Håkansi tegevjuht Joakim Håkans ütleb Iltalehtile, et Thetise puksiiri pole müüdud Venemaale, vaid Hongkongi ettevõttele. Iltalehti on näinud fotot dokumendist, kus Håkansi mainitud Hongkongi firma on nimetatud Thetise ostjaks.

Venelased ei ole saanud kasutada rahvusvahelisi rahaülekande kanaleid pärast seda, kui Venemaa alustas Ukrainas agressioonisõda ja riigile kehtestati sanktsioonid, kuid vara üleandmine ja ladustamine on venelastele Hongkongis endiselt võimalik.

Hongkongis on ettevõtetel võimalik tegutseda väga anonüümselt, kuna näiteks tarnijate ligipääsu ettevõtteregistri andmetele piirati 2021. aastal nn turvaseadusega.

Håkansi sõnul on Thetise laev Turus üle antud 1. juulil ning selle Hongkongi ostja on teatanud, et kavatseb puksiiri Istanbuli viia. Håkansi sõnul ei ole Taani maakleri vahendusel tehtud tehingutesse kaasatud Venemaa osapooli.

Håkans ütleb, et Alfons Håkansi laevastikku kuuluv Atlase puksiir pukseeris Thetise rahvusvahelistesse vetesse. Teenus Marinetraffic näitab, et Thetise üle võtnud Venemaa puksiiri Taurus marsruut ristub Atlase puksiiriga.

Hongkongi müügimaakler teatas, et Istanbulis asuv remonditehas ei suutnud laeva remontida ja seetõttu viidi see [puksiir Thetis] Peterburi, ütleb Håkans tekstisõnumi vahendusel.

Marinetrafficu teenuses muudeti Soome Thetise asukohta viimati 11. augustil, kui see oli Turu sadamas. Håkans kinnitab, et puksiir Thetis on vahepeal Peterburi viidud.

Tehingute taanlasest maakler ütleb Iltalehtile SMS-i vahendusel, et ei tea, miks laev Peterburis on.

Kommentaarid
(Külastatud 3,105 korda, 1 külastust täna)