Meedia: Eesti peaministri abikaasa ajab äri Venemaaga, peamister ka ise äris osaline

Peaminister Kaja Kallase abikaasale Arvo Hallikule osaliselt kuuluv transpordiettevõte Stark Logistics on vaatamata valitsuse kriitikale Venemaaga äri ajavate ettevõtete suhtes jätkanud Ukraina sõja ajal tegevust Venemaa suunal.

Eelmisel nädalal ütles Stark Logisticsi tegevjuht Kristjan Kraag ERR-ile, et Venemaale vedusid neil praktiliselt enam pole, kuid täielikult vedusid lõpetanud ettevõte ei ole. Praegused vähesed sõidud on Kraagi sõnul viimased koormad. „Osalt tehaste jääkide äratoomine-viimine, et saaks ära lõpetada,” täpsustas ta. Veod Venemaale on samas käinud kogu Ukraina sõja vältel alates 24. veebruarist 2022. aastal.

ERR kirjutas juuni alguses, et Kaja Kallase majanduslike huvide deklaratsioonist selgub, et ta on laenanud 350 000 eurot Arvo Halliku firmale Novaria Consult, mis tegeleb äriregistri andmetel finantsteenuste osutamisega.

Hallik ütles juunikuus ERR-ile, et tegemist on valdusettevõttega, mille peamine tegevus on osalused ja investeerimine finantsinstrumentidesse. Halliku sõnul on nad koos abikaasaga investeerinud mitmesse ettevõttesse. Hallik on Novaria Consulti ainuosanik. Ettevõttele kuulub 24,8 protsenti Stark Logistics AS-ist ja 30 protsenti Stark Warehousing OÜ-st.

Stark Logisticsi 2021. aasta majandusaasta aruandest selgub, et ettevõte tegi müüki Venemaale 2021. aastal 572 038 euro eest ja 2020. aastal 572 474 euro eest.

Ettevõtte 2022. aasta majandusaasta aruandes 2022. aasta, aga ka 2021. aasta müüki Venemaale eraldi välja toodud ei ole. Seal on kirjas, et 2021. aastal tegi ettevõte müüki 572 038 euro eest Suurbritanniasse, ehk sama summa eest, mis oli 2021. aasta majandusaasta aruandes märgitud Venemaa suuna müügi tulemuseks.

Kaja Kallas kommenteeris asja sotsiaalmeedias:

ERR avaldas täna uudise, justkui minu abikaasaga seotud firma teeks äri Venemaal. Tahan rõhutada, et minu abikaasal ei ole Vene Föderatsiooni ettevõtjatest kliente.

Olen jätkuvalt seisukohal, et igasugune kaubandus ja äritegevus Venemaaga peab olema lõppenud niikauaks, kuni kestab Venemaa sissetung Ukrainasse.

Mu abikaasal on osalus logistikafirmas. Ta on selgitanud, et see ettevõte aitab lõpetada ühe oma Eesti ettevõttest kliendi tootmistegevust Venemaal kooskõlas seaduste ja sanktsioonidega. Kõik täpsemad küsimused tuleb esitada nendele ettevõtetele.

Erakonna EKRE juhi Martin Helme kommentaar:

Peaminister Kaja Kallas osaleb otseselt ja isiklikult Venemaaga transiidiäris. Seesama sõjaprintsess, kes käinud kaks aastat ringi ja seletanud, kuidas Eesti on sõjas ja sõjas on asjad mustvalged.

Meil Eestis tambitakse maatasa küll muusikud, sportlased ja muidugi ka peaministriga mitte abielus olevad ettevõtjad, kes ei ole kuulekad Kaja Kallase poolt ette antud korraldustele. Valimiste eel tehakse nädalate kaupa nägu, nagu oldaks endast väljas välja mõeldud Prigožini juttude pärast. Tuleb välja, et loosung „mina toetan Ukrainat” oli mõeldud ainult kõigile teistele, ise toetab Kaja ja tema abikaasa siiski Putini režiimi.

Küsimus on loomulikul ka eetikas ja hingematvas kahepalgelisuses. Aga mitte ainult. Küsimus on ka Eesti rahvusvahelises maines, mida Kallas oma äriga selgelt kahjustab.

Küsimus on ka selles, et ta aitab selle äriga kaasa Vene majanduse ja sõjatööstuse edenemisele, Putini režiimi kestmisele ja kohanemisele sanktsioonidega. Ja küsimus on selles, et ta õõnestab kogu sankstsioonide kontseptsiooni tõsiseltvõetavust.

Läbi oma finantsosaluse isiklikult selle pealt teenides. Olles kõigile teistele lakkamatuid loenguid lugenud, süüdistades kõiki kogu aeg putinismis.

Kui nii käituks suvaline reformierakonda toetav ärimees, oleks see probleem. Kui nii käitub peaministri abikaasa, on see väga suur probleem. Kui aga juba peaminister on selle äriga isiklikult ja otseselt seotud, on tegemist ületamatu probleemiga.

Selline inimene ei saa jätkata peaministri ametis. Ei oma jõhkra kahepalgelisuse ega Eesti maine pärast.

Kommentaarid
(Külastatud 1,297 korda, 1 külastust täna)