Lainaa lisäopintoihin – miten yhdistää työ ja opiskelu?

Suomessa voi aloittaa tai jatkaa opiskeluja melkein milloin vain haluaa. Monet haluavat hyödyntää tämän mahdollisuuden, vaikka työn ja opiskelun yhdistäminen on haastavaa. Tämä on kuitenkin mahdollista, kun priorisoi tehtävät ja varaa riittävästi aikaa molemmille. Tarvittaessa työnantajan kanssa voi keskustella lyhyemmistä työpäivistä, jolloin aikaa opiskelulle jää enemmän.

Tärkeintä on löytää tasapaino työn ja opiskelun välille, joka sopii omille voimavaroille. Kuinka tämä on mahdollista?

Lainalla taloudellista tukea lisäopintoihin

Lisäopintoja harkitessa yksi suurimmista huolen aiheista on, kuinka opintojen aikana tulee toimeen taloudellisesti. Usein ei ole mahdollista lopettaa työntekoa ja keskittyä vain opiskeluihin. Yksi tapa rahoittaa opinnot on ottaa lainaa. Mikäli on aikaisempia lainoja, lainojen yhdistäminen kannattaa, jotta voit minimoida lainakulujen määrän.

Tämän jälkeen voi harkinnan mukaan ottaa opintolainaa, minkä avulla voi keskittyä paremmin opintoihin. On tärkeää kuitenkin muistaa, että vaikka valtion takaama opintolaina on erittäin edullsita, kyseessä on silti velka, joka on maksettava takaisin tulevaisuudessa. Siksi on tärkeää miettiä, kuinka paljon lainaa oikeasti tarvitsee ja miten sen kykenee maksamaan ongelmitta takaisin.

Työn ja opiskelun tasapaino

Työn ja opiskelun tasapainon löytäminen voi olla haastavaa, mutta se on mahdollista luomalla selkeä aikataulu, jossa on varattu selkeä aika työlle ja opiskelulle. Tässä tulee ottaa huomioon myös omat voimavarat sekä varata omat hetket tauoille ja vapaa-ajalle. Kukaan ei jaksa pidemmän päälle tehdä ympäripyöreää päivää väsymättä.

Töissä ja opinnoissa on opittava tunnistamaan, mitkä tehtävät ovat tärkeimpiä sekä ensisijaisesti keskityttävä niihin. Kun arjessa on selkeitä tavoitteita saavutettavana, säästää aikaa ja energiaa. Aika ei aina riitä kaikkeen, mihin pitäisi, joten tasapaino saattaa horjua välillä. Itselle kuitenkin pitää antaa lupa tehdä virheitä, oppia niistä ja uskoa itseensä. Joustavuus ja kärsivällisyys palkitaan, kun tämä vaihe elämässä on ohi.

Opiskeluun soveltuvien työpaikkojen etsiminen

Ehkä tähtäimessä on täydellinen uran vaihto tai halu edetä nykyisessä ammattissa. Lisäopiskelujen alkaessa on mahdollisuus etsiä siihen soveltuvaa työpaikkaa. Moni työpaikka on valmis ottamaan töihin esimerkiksi oppisopimuksella, jolloin työ ja opiskelu yhdistyvät helpommin yhteen. Seuraamalla työpaikkailmoituksia voi löytää osa-aikaisen työpaikan, jossa on mahdollista hyödyntää tulevia lisäopintoja.

Kannattaa tehdä avoimia työhakemuksia ja käydä kyselemässä mahdollisista työpaikoista eri yrityksissä. Uusien mahdollisuuksien löytäminen vaatii aikaa ja vaivaa, mutta määrätietoinen asenne saatetaan palkita työpaikalla jo opiskeluaikana. Yritykset arvostavat oma-aloitteisuutta ja ovat halukkaita palkkaamaan työntekijöitä, joista näkee, että he ovat valmiita tekemään töitä ja kehittämään heidän toimintaa.

Opinnot takaavat paremman tulevaisuuden

Opiskelu ei katso ikää ja kuka tahansa voi kehittää omia taitojaan työn ohessa. On totta, että työn ja opiskelun yhdistäminen on haasteellista, mutta päättäväisellä asenteella se on kuitenkin mahdollista. Opintolainalla, hyvällä suunnittelulla ja selkeällä aikataululla voi saavuttaa tavoitteet. Tämä vaihe elämässä tulee olemaan kiireinen ja työntäyteinen, mutta se tuo mukanaan paremman tulevaisuuden.

(Külastatud 31 korda, 1 külastust täna)