Hea teada: kui Soomes on lahutus ja eluasemete jagamine, kas sellega kaasneb maksukohustus?

Soome maksuinfo portaalile TalousTaito esitati küsimus seoses maksustamisega pärast abielu lahutust ja kinnistute jagamist.

Küsimus oli järgmine:

Meil on käsil lahutuse kaalumise aeg ja oleme vara jaganud nii, et mõlemal on sama väärtusega eluasemed. Meil on kolm ühist korterit, millest üks jääb ühele ja kaks teisele.

Kas me peame millegi pealt makse maksma, kui oleme eluasemete jagamise ühiselt kokku leppinud? Kas me saame need ühiselt omandatud korterid võõrandada nii, et ainult ühele meist jääks mõni? Oleme sõlminud omavahelise kirjaliku lepingu selle kohta. Kas sellel on mingeid maksutagajärgi?

Vastab maksujurist Päivi Kaari:

Maksutagajärjed sõltuvad sellest, kas teil on abieluõigus üksteise varale või mitte. Kui korterid on abieluõiguslik vara, saate jagamisel kokku leppida, kuidas korterid jagatakse ja sellega ei kaasne maksutagajärgi, st ei maksta võõrandamis- ega tulumaksu.

Jagamise kohta vormistatakse kirjalik leping ehk jagamisraamat, kus on kirjas, kuidas korterid jagunevad ehk kellele kuulub korter peale eluasemete või kinnisvara jagamist. Dokumendile kirjutavad alla lisaks teile kaks tunnistajat.

Kui korterite suhtes ei kehti abieluõigus, st vara on väljaspool abieluõigust, on tegemist vahetusega, mis toob kaasa samad maksutagajärjed kui müük. Näiteks kui teil on abielueelne leping, mis välistab abieluõiguse, on see tõenäoliselt nii. Ehk siis tuleb tasuda vara võõrandamismaks ja võib-olla ka tulumaks, kui vara väärtus on tõusnud. Oma alalise elukoha korteri saate maksuvabalt müüa või vahetada, kui olete omandiperioodi jooksul korteris pidevalt elanud kaks aastat.

Kommentaarid
(Külastatud 552 korda, 1 külastust täna)