Värske info: Briti valitsus hävitas Challengeri tankid, selle asemel et need Ukrainasse saata

Briti kaitseministeerium hävitas kümneid tanke, mille oleks saanud saata Ukrainat toetama ja mis läks maksumaksjatele maksma miljoneid.

Valitsus kõrvaldas 43 Challenger 2 tanki, mis moodustavad suurema osa Briti soomusjõududest, hinnates need „remondiks kõlbmatuks”, selgub avalikustatud infost, vahendab Times.

Kaitseministeeriumi kulu oli 4,3 miljonit naela ja utiliseerimine toimus aastatel 2010–2014. Muret tekitab see, kas Briti armee suudab pärast aastaid kestnud kaitsekärpeid enam pikale veninud konfliktis võidelda.

Valitsus kavatseb kärpida armee 73 000-liikmeliseks, mis on väikseim arv pärast Napoleoni sõda.

Kindralstaabi ülema abi kindralmajor Charles Collins kirjutas märtsis, et Suurbritannial peab olema „strateegilist alandlikkust”, et leppida sellega, et ta ei saa suuremates konfliktides enam iseseisvalt tegutseda.

Ta ütles, et sõda Ukrainas paljastas „iganenud” arusaama, et ulatuslikud sõjad on läbi. Jaanuaris teatas Ühendkuningriik, et saadab Ukrainasse 14 Challenger 2 tanki.

Valitsus hankis algselt 1990ndate aastate keskel 386 tanki Challenger 2, mis osalesid Iraagi sõjas, ja 40 neist oli enne 2010. aastat kasutusest kõrvaldatud.

Tegevteenistuse koosseisu kärbiti 40 protsenti 2010. aasta strateegilise kaitse ja julgeoleku ülevaate raames, mille üheks osaks oli ilmselt ka soomukite hävitamine.

Kaitseministeerium kavatseb nüüd vähendada tankide arvu 148-ni, kuigi need uuendatakse uuele Challenger 3 standardile.

Võrdluseks, avalikele andmetele tugineva luureveebi Oryx andmetel on Venemaa kaotanud üle 2100 tanki ja Ukraina on kaotanud sõja algusest 18 kuu jooksul ligi 600 tanki. Kuna osa kaotusi ei pildistata, on tegelik kulu ilmselt suurem.

Veel 75 Challengeri anti pikaajalisele hoiule, mis Briti parlamendi kaitsekomisjoni esimehe Tobias Ellwoodi sõnul tuleks saata Ukrainasse.

Ellwood ütles, et armee hooldatavate tankide väike arv on vastuolus Ukraina õppetundidega, kus tankid on osa kaasaegsest lahinguväljast.

„Tegelikkuses võib kasutusvalmis tankide arv olla sama väike kui ühes tankirügemendis, mis koosneb umbes 44 sõidukist,” ütles ta. „Nii halb kaitsepositsioon ei peegelda halvenevat ohupilti, millega praegu silmitsi seisame.”

Kaitseanalüütik Justin Crump, kes oli Challenger 2 komandör, ütles, et suur osa utiliseeritud tankidest olid ühed kõige vähem kasutatud sõidukid, kuna need olid juba laos seisnud, kui otsustati need utiliseerida.

„See on midagi, mida me valesti tegime, ja laiemalt on tõsine probleem, et piisava hulga tankide puudumine üksustes, mis neid konflikti ajal kasutama peaksid, on olnud tõsine probleem. Ma arvan, et armee kavatseb tõenäoliselt edaspidi suunda muuta.”

Ta ütles siiski, et põhjus, miks tankid utiliseeriti, mitte ei säilitatud, oli see, et ladustamine Ühendkuningriigis oli kallis ja sel ajal arvati, et suur maismaa sõda Euroopas on lihtsalt minevik.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles: „Lisaks Ukraina varustamisele Storm Shadow rakettide, suurtükisüsteemide ja laskemoonaga, andsime ka Challenger 2 eskadrilli oma kõrge valmisoleku varudest. Tankide äraandmine pikaajalise ladustamise varudest ei aitaks Ukrainat nii tõhusalt.”

„Challenger 3 saab olema kõige surmavam, kaitstum ja ühendatum tank Euroopas. Sõda Ukrainas on suurendanud raskesoomukite võimsuse säilitamise tähtsust ja me vaatame üle ehitatavate Challenger 3-de arvu, et tagada Briti armee piisavus kaitsevajaduste rahuldamiseks.”

Kommentaarid
(Külastatud 3,547 korda, 1 külastust täna)