USA luure: Putin on kas võimetu ja meeleheitel, või on tal mingi seletamatu usaldus Prigožini ja Wagneri suhtes

Vene Wagneri sõjaline grupeering lahkub pärast puhkust Valgevenesse, väidab Wagneri komandör Anton “Lotos” Jelizarov intervjuus Vene sõjablogijale. Intervjuud vahendab USA luure andmetele tuginev mõttekoda Institute for the Study of War (ISW).

Jelizarovi sõnul andis Wagneri juht Jevgeni Prigožin isiklikult kõigile Ukrainas võidelnud Wagneri sõduritele korralduse augusti alguseni puhata. Puhkuse täpne lõppkuupäev pole teada.

Venemaa on andnud jaanipäeva paiku mässanud Wagneri võitlejatele ametlikult kolm võimalust: sõlmida riigi kaitseministeeriumiga leping, minna koju või lahkuda Valgevenesse.

ISW hinnangul võivad Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Prigožini vahelise kokkuleppe üksikasjad olla alles välja töötamisel. Valgevene president Aleksandr Lukašenka väitis selle nädala alguses, et Wagneri juht Prigožin on nüüd Peterburis, mitte Valgevenes, nagu varem teatatud.

Mõttekoja hinnangul tundub Jelizarovi intervjuu põhjal, et vaatamata mässule on Wagneri võitlejatel ja komandöridel endiselt lubatud Venemaal vabalt liikuda ning teha koostööd nii omavahel kui ka Venemaa võimudega.

Jelizarovi sõnul peab Wagneri palgasõdurite grupp isikkoosseisu kasutama „kaugetes kohtades”. ISW peab neid „kaugeid kohti” Aafrikaks ja Lähis-Idaks, kus tegutseb märkimisväärne hulk Wagneri võitlejaid.

Kui Prigožin juhib selle operatsiooni elluviimist, võib ta koguda endale grupi lojaalseid alluvaid, märgib ISW. Meedia andmetel näib, et vähemalt osa Wagneri võitlejaid on keeldunud Venemaa kaitseministeeriumiga lepingut sõlmimast.

Uudisteagentuuri Reutersi teatel seevastu tundub, et Venemaa võttis Prigožini mässu ajal kasutusele kiired meetmed, et mäss Lähis-Itta ja Aafrikasse ei leviks.

Ameerika NBC News aga sai kaadreid, millel on väidetavalt näha enam kui 600 Wagneri võitlejat lahkumas Kesk-Aafrika Vabariigis Bangui linna lennujaamast. Pole teada, kas tegemist on tavalise võitlejate roteerimise või sundlahkumisega.

ISW hinnangul pole vähemalt seni olnud tõendeid selle kohta, et Venemaa võimud Wagneri liikmeid arreteeriksid või riigist välja saaksid.

ISW teatel on selge, et Putin lubab Wagneril ja Prigožinil Venemaal tegutseda. See võib olla „oht valitsusele”, kirjutab ISW.

Mõttekoja hinnangul võtab president Putin märkimisväärse riski, lubades Prigožinil, tema komandöridel ja kuni 25 000 Wagneri võitlejal Venemaal vabalt liikuda ja suhelda.

Putin näitab, et tal on (Wagneri) lojaalsuse suhtes märkimisväärne ja alusetu usaldus või ta soovib neid meeleheitlikult enda kõrvale meelitada või ei suuda nende vastu tegutseda, kirjutab ISW.

ISW hinnangul on Ukraina Wagneri mässust kasu saanud. Wagner oli mässu ajal Venemaa tõhusaim lahinguüksus, mille lahkumine Bahmuti alt kahjustas Vene positsioone piirkonnas, mille tulemusena on Ukraina saanud linna lähedal taktikaliselt edasi liikuda, kirjutab ISW.

Kommentaarid
(Külastatud 826 korda, 1 külastust täna)