Soome saadab päästjad Portugali metsatulekahjusid tõrjuma

Siseministeeriumi otsusega valmistub Soome saatma Portugali 48 päästetöötajat metsatulekahjude tõrjumiseks. Lähetatud päästetöötajate tööandja on päästekõrgkool.

Portugal on palunud ELi päästeteenistuse mehhanismilt abi metsatulekahjude ohjamisel. Abipalvele vastatakse valmisoleku üleviimisega. Eriolukorra puhul saadetakse päästetöötajad sihtriiki toetama kohalikke omavalitsusi juhuks, kui piirkonnas puhkevad metsatulekahjud. Sel aastal rakendub valmisoleku abi lisaks Portugalile ka Kreekas ja Prantsusmaal. Hädaevakueerimisel osalevad päästjad mitmest erinevast EL-i liikmesriigist.

Valmisoleku üleviimise üks eesmärke on saada kogemusi ning õppida tundma erinevate maastikutulekahjude kustutamise taktikat, tehnoloogiat ja varustust, ütleb päästekõrgkooli rahvusvaheliste päästeoperatsioonide koordinaator Matti Inkeroinen.

Päästekõrgkool tegeleb lähetatud päästetöötajate väljaõppe, värbamise ja materjali logistika eest. Kõik lahkuvad päästetöötajad kuuluvad päästekõrgkooli rahvusvaheliste päästeekspertide registrisse.

Päästetöötajad lahkuvad kahes erinevas grupis. Esimene grupp lahkub 16. augustil ja teine ​​grupp 1. septembril. Mõlemad grupid töötavad Portugalis umbes 15 päeva. Gruppe juhivad päästekõrgkooli riiklikust ekspertregistrist valitud Helsingi päästekeskuse päästekomandör Jani Pitkänen ja Pirkanmaa päästekeskuse päästejuht Kimmo Koskinen.

Soome on aktiivne ekspertabi saatja

Rahvusvahelised päästeoperatsioonid põhinevad riiklikel lepingutel ja seadusandlusel, abi andmisel välismaal ja abi saamisel Soomes. Sellisteks olukordadeks on loodus- või inimtegevusest tingitud katastroofid ja õnnetused, kus riigi oma ressurssidest ei piisa.

Soome osaleb rahvusvahelistel päästeoperatsioonidel Euroopa Liidu ja rahvusvaheliste organisatsioonide kaudu. Lisaks viiakse läbi rahvusvahelisi päästeoperatsioone riikidevaheliste kahe- ja mitmepoolsete lepingute raames.

Päästeoperatsiooniga seotud rahvusvahelise abi saatmise otsustab siseministeerium. Päästekõrgkool tegeleb ekspertide koolitamise, värbamise ja logistika ning rahvusvaheliste päästeoperatsioonide praktilise läbiviimisega.

Kommentaarid
(Külastatud 576 korda, 1 külastust täna)