Soome taastab juulis ajutiselt piirikontrolli EL-i sisepiiril

Soome piirivalve tõhustab 8.-15. juulini piiriturvalisuse tagamist Soome välis- ja sisepiiril. Valitsus otsustas asja 6. juulil 2023. aastal.

President Sauli Niinistö võõrustab 13. juulil 2023 Helsingis USA presidendi Joe Bideni visiiti Soome ning Põhjamaade-USA tippkohtumist. Piirikontroll taastatakse visiidi tõttu ajutiselt Soome sisepiiridele. Sisepiir tähendab piiri Soome ja Schengeni riikide vahel.

Piirikontroll ei puuduta kõiki reisijaid, vaid on ameti hinnangute kohaselt suunatud.

Sisepiiriületajad peaksid olema valmis piirikontrolliks piiripunktides. Otsus ei tähenda reisidokumentide kaasaskandmise kohustuse muutmist. Schengeni alal liikudes peab kaasas olema pass või isikutunnistus.

Schengeni ala hõlmab 27 Euroopa riiki, mille vahel tavaliselt piirikontrolli ei ole. Schengeni acquis’d kohaldavad riigid jälgivad ühist välispiiri, mis omakorda tagab vaba liikumise ala (Schengeni ala) turvalisuse.

Seoses kõrgetasemeliste visiitide või üritustega taastatakse ajutiselt ka sisepiirikontroll.

Kommentaarid
(Külastatud 1,365 korda, 1 külastust täna)