Soome peaminister oli visiidil Tallinnas

Soome peaminister Petteri Orpo tegi peaminister Kaja Kallase kutsel oma esimese kahepoolse visiidi Eestisse. Peaminister Orpo kohtus 5. juulil Tallinnas ka Eesti presidendi Alar Karisega.

Peaminister Orpo arutas peaminister Kallase ja president Karisega Soome ja Eesti suhteid, riikide koostööd NATO-s, julgeolekuolukorda Euroopas ning tugevat toetust Ukrainale nii kaua kui vaja. Peaministrid arutasid ka paljusid päevakajalisi EL-i teemasid nagu EL-i kaitsetööstuse hoogustamine, rändepoliitika ja EL-i mitmeaastase finantsraamistiku (MFF) vaheülevaade. Arutati ka piiriturvalisust ja tihedamat koostööd energiasektoris.

„Soome ja Eesti suhted on täna tugevamad kui kunagi varem. Meil on hea ja isiklik side. Eestil ja Soomel on tugevad kultuurisidemed. Meil on sarnased väärtused, mõtted ja arusaam ümbritsevast reaalsusest. Tulevikus teeme koostööd veelgi tihedamalt, kuna oleme sama sõjalise liidu ehk NATO liikmed. Tugevdame julgeolekut ja heaolu kogu Läänemere regioonis, kui kõik Põhjamaad ja Baltimaad on ühises liidus,” ütles peaminister Orpo peaministrite ühisel pressikonverentsil.

„Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu toob esile vajaduse tugevama sõjalis-tööstusliku koostöö järele. Peame tugevdama oma kaitsealast koostööd, varustuskindlust, logistikat ja energiaomavarustatust,” jätkas peaminister Orpo.

Peaminister Orpo ütles ka, et Soome valitsuse keskne sõnum on, et Venemaa peab Ukrainast lahkuma ja Soome toetab Ukrainat seni, kuni seda vajatakse. Peaminister rõhutas ka vajadust tugevdada EL-i ja selle konkurentsivõimet ning olla valmis võimalikeks äkilisteks muutusteks Soome idapiiril.

Kommentaarid
(Külastatud 385 korda, 1 külastust täna)