Soome minister palus andeks rassistlike kommentaaride eest

Rahandusminister ja põlissoomlaste erakonna juht Riikka Purra vabandab oma veebipostituste pärast.

Vabandan oma rumalate 15 aasta taguste sotsiaalmeedia kommentaaride pärast ning kahju ja pahameele pärast, mida need arusaadavalt tekitasid. Ma ei ole täiuslik inimene, olen teinud vigu, kirjutas Purra tänase teisipäeva, 11. juuli pärastlõunal sotsiaalmeedias.

Purra tunnistab, et kirjutas Scripta kommentaariumisse 15 aastat tagasi. Toona väljendasin end viisil ja sõnadega, mida ma täna absoluutselt ei aktsepteeri ega kasutaks, nendib ta.

Kontekstist välja rebituna ja praeguses hetkes hinnatud tunduvad mõned tekstid veelgi hullemad. Ma ei aktsepteeri mingit vägivalda, rassismi ega diskrimineerimist. Need, kes teavad minu tööviisi ja väärtusi, teavad seda, märgib Purra.

Purra märgib ka, et põlissoomlaste tegevus ei põhine „äärmuslikul mõtlemisel, rassismil ega diskrimineerimisel”.

Meie immigratsioonipoliitika on legitiimne ja seaduslik ning selles pole midagi halba ega kahtlast, kuigi mõned erakonnad soovivad seda esitada eesmärgiga meie poliitikat nullida, märkis Purra.

Lisaks loodab ta, et tema tegevust poliitikas hinnatakse selle järgi, kuidas ta poliitikuna tegutseb. Ta ütleb, et sattus poliitikasse „aastaid” pärast oma Scripta kirjutisi.

Samuti apelleerib ta valitsuse programmi sisule ning soovib valitsusele töörahu.

Nelja erakonna valitsusprogramm rõhutab inimõiguste, mittediskrimineerimise ja muude põhiväärtuste ülimuslikkust ja tähtsust. Nii see peabki olema, märgib Purra.

Loodan, et Orpo valitsus saab nüüd lõpuks keskenduda oma tegelikele probleemidele. See riik vajab seda väga, võttis Purra teema kokku.

Vabandamine on seotud eile esmaspäeval puhkenud skandaaliga, kus päevavalgele tulid praeguse parlamendi esimehe Jussi Halla-aho varem peetud Scripta blogi kommentaariumi sissekanded. Eelkõige tekitas kahtlusi, et vägivalda ja rassismi idealiseerivad pseudonüümiga “riika” kirjutatud tekstid on Riikka Purra omad.

Purra pole varem tunnistanud ega eitanud, et ta on nime “riika” taga. Ta ei tunnista asja otseselt isegi vabandusega seoses. Ta rääkis sellest ka esmaspäeval, algul oma ajaveebis ja hiljem samal päeval sotsiaalmeedias.

Blogitekstis ütles Purra muu hulgas, et ei kavatse oma aastakümnete taguseid kirjutisi kahetseda ega neist taganeda.

Ent mitmes kommentaaris, mille ta hiljem esmaspäeval kirjutas, oli tema seisukoht leplikum. Muuhulgas märkis ta, et „ei aktsepteeri ega ole kunagi aktsepteerinud mingit vägivalda”. Ta tunnistas, et väljendas end „viisidel, mida täna ei aktsepteeritaks”.

Nagu ma enne ütlesin, siis selles ametis, eluetapis ja vanuses ma muidugi midagi sellist ei kirjutaks ja paljude asjadega pole enam üldse nõus, kommenteeris Purra oma varasemaid kirjutamisi üldisel tasandil.

Kommentaarid
(Külastatud 350 korda, 1 külastust täna)