Putin väitis, et Poola tahab tükke Ukrainast ja Valgevenest: nad on unustanud, mida Stalin nende heaks tegi – tuletame meelde

Vene president Vladimir Putin ütles täna riigi julgeolekunõukogu istungil televisiooni kaudu edastatud pöördumises, et Poola tahab endale tükke Ukrainast ja Valgevenest.

Putini väitel on loomisel Poola-Leedu-Ukraina sõjaline blokk, mille abil on kavas kaitsta Ukraina lääneosa, kaasa arvatud Lvivi. Putini väitel tähendab see aga okupatsiooni ja Poola väed jäävad sinna igaveseks.

Putini sõnul on poolakad aga unustanud, mida Stalin nende heaks tegi: andis Poolale alad riigi lääneosas, mis varem kuulusid Saksamaale. „Kas meie sõbrad Varssavis on selle unustanud? Tuletame meelde,” ütles Putin.

Putini sõnul on Ukraina praegused võimud valmis riigi läänepoolse osa maha müüma, nii nagu seda tehti 1920ndatel aastatel, mil anti ära Galiitsia ja läänepoole Volõõnia.

Putini sõnul plaanivad Poola juhid kokku klopsida mingi koalitsiooni „NATO vihmavarju” all ning sekkuda konflikti Ukrainas, et haarata omale veel suurem tükk ning hõivata nende arvates nende ajaloolise territooriumi Ukraina lääneosas. „Nad unistavad ka Valgevene maadest,” ütles Putin.

Putin hoiatas, et kui Poola tahab võtta tükke Valgevenest, siis tähendab see sõda Venemaaga.

Putin tuletas meelde ka seda, et 1920ndatel aastatel hõivas Poola osa Leedust, nimelt praeguse pealinna Vilniuse ja selle ümbruse ning 1930ndatel koostöös Saksamaaga osa Tšehhoslovakkiast, Cieszyni Sileesia.

Putini sõnul on Läänele saanud selgeks, et Ukraina kahurilihast enam ei piisa, seleks on vaja tõmmata mängu poolakad, leedukad ning edasi nimekirja järgi kõik need, kellest pole kahju. „See on väga ohtlik mäng,” ütles Putin, „selle autoritel tasub mõelda tagajärgedele.”

Putin tegi Vene välisluure juhile Sergei Narõškinile ülesandeks hoida silm peal Poola kavatsustel Ukrainas.

Kommentaarid
(Külastatud 1,199 korda, 1 külastust täna)