Ukraina kaotas vastupealetungi esimeste päevadega pooled Soomelt saadud Leopardidest – Soomes on nüüd suur mure

Olemasoleva info põhjal arvatakse, et Ukraina kaotas kolm Soomest saadetud tanki Leopard. Kaadreid hävinud takidest on jagatud sotsiaalmeedia Telegrami kanalites.

Soome sõjaekspert Emil Kastehelmi ütleb, et kaotused tekkisid siis, kui Ukraina liikus Zaporižja rindel Robotõne küla poole. Kastehelmi sõnul on Ukraina üritanud piirkonda rünnata juba mitu päeva, kuid „tulemused on olnud kesised”, vahendab Iltalehti.

Üldiselt on minu arvates murettekitav, kuidas kõnealuses piirkonnas läheb praegu kaduma palju kvaliteetset Lääne tehnikat, ütles Kastehelmi.

Ukraina on saanud Leoparde mitmest erinevast riigist, kuid kõne all olevad tankid on neile paigaldatud miiniadra järgi äratuntavad kui soomlaste omad. Lisaks on tankidelt eemaldatud kahuri torn. Soome on Ukrainasse saatnud kõik oma Leopard 2R miinipuhastustankid, mida oli kokku kuus.

Probleemne on, kui palju läheb kaduma spetsiaalseid tanke, nagu antud juhul Leopard 2R miinipuhastustanke. Neid oleks tõesti vaja, sest Ukraina on otsustanud rünnata kõige tugevamini kindlustatud suunas üldse, nendib Kastehelmi.

Kastehelmi sõnul on venelaste tugevamalt kindlustatud kaitseliinini minna veel 15-20 kilomeetrit.

Juuni alguses alanud Ukraina vasturünnak edeneb praegu Donetski oblastis. Viimastel päevadel on lõunarindel pärast umbes nädalast võitlust vabastatud kolm küla. Kaadrite põhjal on kinnitatud, et Neskutšne, Blahodatne ja Storoževe on Ukraina relvajõudude valduses.

Väidetavalt on vabastatud ka neljas küla, Makarivka, kuid seda teavet ei ole suudetud sõltumatult kinnitada. Ukraina jätkab pealetungi mööda jõge lõunasse ja Staromajorski poole.

Rindel tehtud kaadrite põhjal on kaotatud kolm tanki, kuid siiani pole selge, kas neid saab evakueerida või remontida.

Soome tankide hävingu ulatust on kommenteerinud ka endine kaitseväe luureülem Pekka Toveri. Toveri kirjutab sotsiaalmeedias, et tankid näevad piltidel ikka suhteliselt terved välja ja tunduvad olevat remonditavad.

Kommentaarid
(Külastatud 2,426 korda, 1 külastust täna)