Ukraina andis teada, et vasturünnakuks pole ikkagi veel piisavalt relvi – rünnak lükkub ilmselt suvesse

Ukraina vastupealetung ei ole veel alanud, sest Kiievil pole endiselt piisavalt relvi ja laskemoona, et venelased välja tõrjuda ja riik tagasi võtta, ütles üks president Volodõmõr Zelenski lähimatest abidest.

Presidendi kantselei juhataja asetäitja ja tema välisasjade peanõunik dr Ihor Žovkva ütles, et sõjavägi vajab lisajõude, et alustada kauaoodatud operatsiooni, mida algselt peeti kevadpealtungiks, kuid mis toimub nüüd suvel, vahendab The Times.

„Ma ei ole sõjaväelane,” ütles ta väljaandele Sunday Times. „Ma töötan diplomaatilisel rindel ja minu ülesanne on rohkem relvi, rohkem tuge, rohkem laskemoona. Kuid kui soovite alustada edukat vasturünnakut, on teil vaja kõike, mis on teie käsutuses, sealhulgas suurtükid, soomusmasinad ja tankid, nii et tõenäoliselt ei ole meil piisavalt.”

Moskva on viimastel nädalatel vallandanud lakkamatu õhurünnaku Kiievi ja teiste linnade pihta, kuid president Zelenski veetis suurema osa eelmisest kuust välismaal, tehes meeletuid jõupingutusi üle maailma, et tugevdada pealinna õhutõrjet ja kindlustada vastupealetungiks rohkem relvi. Ta külastas kümmet riiki ja pidas üle 60 kohtumise, sealhulgas kolm Briti peaministri Rishi Sunakiga.

Žovkva usub, et Venemaa üritab Ukrainat rünnakule minemast heidutada, pommitades pealinna, mis on viimase kuu jooksul üle elanud 24 rünnakut, hõlmates enam kui 400 Iraani Shaheedi drooni ja 114 tiibraketti, mille maksumus Kyiv Posti hinnangul on 1,7 miljardit dollarit.

Ta kritiseerib Euroopa Liitu selle eest, et see lubab Venemaal endiselt oma energiaressurssidest kasu saada, mis võimaldab osta rohkem rakette, mis omakorda laastavad Ukraina kaitse relvavarusid. „Vabandust, aga Euroopa riigid on endiselt liiga aeglased ega tegele sanktsioonidega piisavalt. Venemaa saab endiselt teenida tohutult raha oma energiaressurssidega, sealhulgas gaasiga, kaubeldes, teenides dollareid ja eurosid ning iga euro ja dollar kulutatakse rakettide ja suurtükimoona tootmiseks, et tappa rohkem ukrainlasi.”

„ELil ja ülejäänud maailmal on taas viimane aeg mõelda, kas nad teevad sanktsioonidega piisavalt,” ütles Žovkva ja lisas, et vastus sellele küsimusele on: „Tõenäoliselt mitte.”

Ta ütles, et Suurbritannia „on nüüd üks juhtivaid riike tõelise stiimuli ja julguse näitamisel, kuidas oma riigile võit tuua”. Ta soovitas teistel riikidel teha rohkem.

Ukraina juhtkond on viimasel ajal maalinud oma sõjalisest valmisolekust ebajärjekindlat pilti, võib-olla tahtliku katsena Moskvat segadusse ajada.

Eelmisel kuul ütles presidendi abi, et vastupealetung on alanud, mille Ukraina riikliku julgeoleku kõrge nõunik Oleksi Danilov eelmisel nädalavahetusel ümber lükkas. Reedel avaldas Wall Street Journal intervjuu Zelenskiga, milles ta puudutas vastupealetungi öeldes, et „me teeme seda ja oleme valmis”.

Žovkva tunnistus peegeldab aga reaalsust, mida on Kiievis ja Lääne pealinnades palju arutatud: Ukrainal on vaja kogu tulejõudu, et saaks venelased oma maalt minema ajada.

Relvade puudus on põhjus, miks Zelenski on nii palju ringi liikunud, ütles Žovkva. „3. maist 2. juunini arvutate, mitut riiki ta külastas, see on tohutu. Rohkem relvi on iga jutuajamise teema nr 1. Iga minu presidendi visiit puudutab sõjalist abi, relvade edasist tarnimist. Iga riik teab, milliseid relvi me neilt vajame, et kaitsta oma territooriumi, peatada raketid.”

Ukraina õhutõrje on muutunud keerukamaks, kuid ta tunnistas, et surve mõjutab inimesi. „Kui te ei saa seitse päeva magada, tunnete end päevast päeva väsinuna ja teie moraal on madal.”

Rünnakud kurnavad ka Ukraina õhutõrjet, eriti USA maa-õhk rakettide õhutõrjesüsteemi Patrioti varu. „Ilmselt ei ole meil piisavalt,” ütles ta. „Ukraina on tohutu ja nad löövad igasse nurka, pole enam ühtegi turvalist kohta. Sihikule võetakse isegi kauge lääs.”

Zelenski kohtus ka kaheksa Euroopa riigi juhtidega, kes on liitunud F-16 „hävitajate koalitsiooniga”. Žovkva tänas Sunaki, kes oli tema sõnul „väga aktiivne, kujundades seda Euroopa algatust koos Taani ja Hollandiga”.

„Ühendkuningriik aitab tohutul hulgal, muutudes mängu muutjaks väga olulise relva osas,” ütles ta, viidates hiljutisele tiibrakettide Storm Shadow saabumisele.

Kommentaarid
(Külastatud 600 korda, 1 külastust täna)