Soome saab uue valitsuse homme teisipäeval, 20. juunil

Soome uus valitsus asub ametisse homme teisipäeval, 20. juunil. President Sauli Niinistö kohtub täna esmaspäeval, 19. juunil Mäntyniemis parlamendi esimehe, valitsusjuhi Petteri Orpoga ning annab seejärel parlamendile teada peaministrikandidaadi kohta.

Parlament saab info peaministrikandidaadi kohta oma teisipäeval kell 11 algaval täiskogu istungil ning viib peaministri valimised läbi kohe pärast seda algaval järgmisel täiskogu istungil.

President nimetab pärastlõunal toimuval presidendi vastuvõtul ametisse uue peaministri ja teised ministrid. Ministrid nimetatakse ametisse vastavalt peaministri ettepanekule. Samas kontekstis rahuldab president vana valitsuse ministrite tagasiastumispalve.

Uus valitsus koguneb kohe pärast ametisse nimetamist korralduslikule istungile. Istungi alguses annavad ministrid ametivande ehk annavad ametideklaratsiooni ja kohtuniku deklaratsiooni, kui nad pole seda varem teinud. Samuti otsustatakse istungil samas ministeeriumis töötavate ministrite tööjaotus, põhikirjaliste valitsuskomisjonide koosseis ning peaministri asetäitja ja teiste ministrite asetäitjad. Lisaks antakse uue valitsuse programm teatisena parlamendile.

Pärast korralduslikku istungit teeb uus valitsus tervitusvisiidi presidendilossi. Sellele eelneb lahkuva valitsuse lahkumisvisiit vabariigi presidendi juurde.

Kommentaarid
(Külastatud 128 korda, 1 külastust täna)