Soome ohvitser: loodetavasti ei räägi Ukraina rindevideod Leopardi tankide kohta kogu tõde

Soome erukindral ja rahvasaadik Pekka Toveri kutsub suhtuma mõõdukalt Ukraina soomusväelaste oskuste hindamisse. Ta märgib, et seni on erinevatel piltidel ja videotel näha vaid mõne kompanii ulatuses kahjusid, kuid Ukraina rünnakus osaleb mitu brigaadi sadade tankidega.

Endine peastaabi luureülem ja praegune võimuliidu parlamendiliige Toveri edastas sotsiaalmeedias oma seisukoha Ukraina tankikaotuste kohta pärast seda, kui mitmed Soome eksperdid olid Ukraina armee operatsioonide üle imestanud. Oma kaitseväe karjääri jooksul on Toveri täitnud ka soomusbrigaadi ülema kohuseid.

Kahjuks tõestavad videod, mida oleme näinud kõike muud kui optimaalset kasutamist. Avaldatud videote põhjal ei erine Ukraina tase palju Venemaa omast, nentis maaväe staabi operatiivosakonnas töötav kolonelleitnant Mika Mäenpää varem sotsiaalmeedias Ukraina tankikaotuste kohta.

Mäenpääl on samuti tugev soomusväe taust. Ta märgib, et taktikaliselt halvasti kasutamisel hävib Lääne Leopard 2 tules täpselt samamoodi nagu Vene tank T-72.

See ei näe praegu eriti hea välja. Miiniväljal hävitatud kolm Bradleyt ja kahjutõrjesõiduk BRM-2, samuti Leopard 2A6 näivad olevat töökorras või vähemalt maha jäetud väga väheste kahjustustega, kuigi kahjutusvahendiga on miiniväljal puhastatud vaba ava, kirjutas Mäenpää sotsiaalmeedias avaldatud piltide kohta, hinnates Ukraina kaotatud tanke.

Toveri rõhutab Lääne soomusmasinate paremust oma meeskondade kaitsmisel võrreldes Venemaa soomukitega. Toveri sõnul taluvad soomusüksused suuri igapäevaseid kaotusi, kui vaid on piisavalt evakuatsiooni- ja remondivõimekust, et soomukid lahingusse tagasi saata. Tema sõnul pole viimastel päevadel erinevatel piltidel ja videotel nähtud kaotused nii suured, et need brigaadide võitlusvõimele halvasti mõjuksid.

Massilist hävingut on vaevu näha ja isikkoosseis jääb võitlust jätkama, nentis Toveri.

Ja tuhandeid ukrainlasi pole kukkunutena nähtud, kuigi Šhoigu seda väidab, jätkas ta.

Toveri soovitas kommenteerijatel oodata veel paar päeva, enne kui ukrainlaste oskustele lõplikku hinnangut anda, „kuigi vigu on juba tehtud”.

Sellise mitmeastmelise kaitsepositsiooni läbimine võtab tavaliselt päevi ja tulemused hakkavad tulema alles siis, kui sügavus on läbitud, märkis Toveri.

Mäenpää nentis ka, et Ukraina taktika kohta on veel väga vara järeldusi teha. Samuti lootis ta, et veebis levivad videod on „ainult lühikesed klipid, mille Venemaa on propaganda eesmärgil hoolikalt välja valinud, ega räägi kogu tõde Ukraina võimekusest”.

Mäenpää imestas varem Ukraina inforuumi väga tõhusalt täitnud videote peaaegu täieliku kadumise üle. Välispoliitika instituudi direktor Mika Aaltola teatas laupäeval sotsiaalmeedias, et Ukrainas lekib alanud vasturünnaku kohta ilmselt teadlikult vaid teatud info.

Sõja udu viitab ebakindlusele ja ettearvamatusele, aga ka propaganda tegevusele, kirjutas Aaltola.

Talvel oli lääneriikide vahel pikk vaidlus üldiselt väga headeks lahingutankideks peetavate Leopardide Ukrainasse saatmise üle, sest just Leoparde valmistanud Saksamaa ei tahtnud neid enne üle anda. Lõpuks Saksamaa leebus ja Ukraina sai abi tankide näol, mille saabumist pidasid paljud otsustavaks.

Kommentaarid
(Külastatud 788 korda, 1 külastust täna)