USA parlamendi liikmed tahavad saata president Bideni vaimse tervise kontrolli

Kümned USA parlamendi liikmed on alla kirjutanud kirjale, milles nõutakse president Joe Bideni saatmist vaimse tervise kontrolli ning tema kandideerimisest loobumist 2024. aasta valimistel.

Texase osariigi rahvasaadik Ronny Jackson koostas 61 vabariiklasest saadiku poolt allkirjastatud kirja, milles nõutakse, et president Biden teeks vaimse tervise testi või loobuks 2024. aasta presidendivalimistel kandideerimisest, vahendab Fox News.

Jacson on endine Valge Maja arst. Tema ja teised vabariiklased kirjutasid, et Bideni 2024. aasta presidendi tagasivalimise kampaania väljakuulutamise valguses on nad mures tema „praeguse kognitiivse seisundi ja võime pärast olla presidendina veel ühe ametiaja”.

„Leiame, et sõltumata soost, vanusest või erakonnast peaksid kõik presidendid dokumenteerima ja demonstreerima terveid vaimseid võimeid,” kirjutasid vabariiklased.

„Kuigi olete oma valitsemise ajal läbinud kaks füüsilist kontrolli, ühe 19. novembril 2021 ja teise 16. veebruaril 2023, ei viita miski sellele, et teil oleks olnud kognitiivset testi või kui on, siis selliseid tulemusi varjatakse avalikkuse eest,” jätkasid nad.

Vabariiklased kirjutasid, et pärast Bideni veebruarikuu kehalist läbivaatust väitis Valge Maja arst Kevin O’Connor, et president on „terve, elujõuline, 80-aastane mees, kes sobib edukalt täitma presidendi ülesandeid, kaasa arvatud olema tippjuht, riigipea ja vägede ülemjuhataja”.

„See on aga väide, mis põhineb füüsilisel eksamil, mis välistas kognitiivsete ja vaimsete võimete hindamise, mis on meie ja Ameerika avalikkuse mured,” kirjutasid parlamendi liikmed.

Jackson ja tema 61 vabariiklasest kolleegi märkisid ära kolm eraldi „selle teema kirja” pärast Bideni ametisse astumist ja et president „ei ole ühelegi neist kirjadest vastanud ja on aktiivselt ignoreerinud enam kui 50 Kongressi liikme taotlust saata ta kognitiivset testi tegema.”

„Kuigi teie ja teie büroo lükkate need päringud tagasi, seavad ameeriklased jätkuvalt kahtluse alla teie vaimsed ja kognitiivsed võimed ning kaotavad usu teie võimesse seda riiki juhtida,” kirjutasid nad, osutades Harvardi CAPS-Harrise küsitlusele, mille põhjal 57 protsenti valijatest „ei usu, et olete on vaimselt sobiv presidendiks või kahtlevad teie vaimses tervises”.

„Kui te esimest korda teatasite oma kandideerimisest 2020. aasta presidendivalimistel, tõstatati küsimusi ja muresid seoses teie kognitiivsete võimetega. Need mured on ainult suurenenud, sest teie vaimne allakäik ja unustamine on muutunud ilmsemaks pärast teie valimist. Viimase kahe aasta jooksul on avalikud esinemised, kus komberdate kõndides, ajate sassi sõnu, unustate nimesid, kaotate mõttekäigu ja näite olevat segaduses, muutunud üha tavalisemaks.”

„Need intsidendid on nii tavalised ja märgatavad, et kui otsite veebis väljendit „Biden gaffes”, kuvatakse üle 14 000 000 tulemuse,” kirjutasid seadusandjad. „Need intsidendid ja nende esinemissagedus on väga murettekitavad ja seavad kahtluse alla teie võime täita Ameerika Ühendriikide presidendilt nõutud ülesandeid.”

Vabariiklased kirjutasid, et USA kodanikud „peaksid oma presidenti absoluutselt usaldama ja teadma, et ta suudab täita oma ülesandeid riigipea ja ülemjuhatajana”.

Lisaks ütlesid seadusandjad, et „ameeriklased väärivad täielikku läbipaistvust” presidendi „vaimsete võimete” osas ja et riigi riiklik julgeolek „toetub kognitiivselt usaldusväärsele ülemjuhatusele”, heites Bidenile ette, et ta „sellele sättele ei sobi”.

„Seetõttu kutsume teid üles kas loobuma uuesti kandideerimisest või alluma kliiniliselt kinnitatud kognitiivse uuringu hindamisele ja tegema need tulemused avalikkusele kättesaadavaks,” kirjutasid vabariiklased. „Seda tüüpi eksamite edukas sooritamine leevendab Ameerika avalikkuse muret ja tõestab, et olete võimeline täitma Ameerika Ühendriikide presidendilt nõutud ülesandeid”.

„Veelgi olulisem on see, et sellise testi läbikukkumine võimaldab teil leppida oma valitsuse paljude ebaõnnestumistega viimase kahe aasta jooksul ja laseb esile kerkida vaimselt sobival juhil,” jätkasid nad.

Valge Maja pressiesindaja Andrew Bates juhtis Fox Newsi tähelepanu tema varasematele kommentaaridele Jacksoni üleskutsele Bidenile kognitiivset testi teha.

„Ma ausalt öeldes ei hooli Ronny Jacksoni „vaata mind” käitumisest,” ütles Bates. „Aga kui te kõik saate Nick Rivieralt kirju, ärge imestage.”

Bates pidas silmas „Simpsonite” tegelaskuju dr Nick Rivierat – rohkem tuntud kui dr Nick –, kes on küsitavate volitustega arst.

Jackson on kutsunud Bidenit kognitiivset testi tegema alates presidendi ametisse astumisest 2021. aastal.

Texase vabariiklase kiri on ringlenud alates eelmisest kuust ja kogus kümneid vabariiklaste allkirju, sealhulgas prominentsed seadusandjad nagu esindajatekoja vabariiklaste ühenduse esinaine Elise Stefanik New Yorgist, esindajatekoja juhataja asetäitja Guy Reschanthaler Pennsylvaniast ja Texase esindaja Dan Crenshaw.

Kommentaarid
(Külastatud 775 korda, 1 külastust täna)