Ungarilt tahetakse EL-i eesistumine ära võtta

Euroopa Parlamendis on kavas neljapäeval hääletada resolutsiooni üle, et Ungari ei sobi EL-i eesistujaks.

Täna, kolmapäeval arutas Euroopa Parlament Ungari tulevast EL-i eesistumist. Järgmisel aastal on Euroopa Liidu eesistujariik Ungari.

Nädal tagasi Ungarit külastanud europarlamendi liikmete grupi hinnangul ei piisa Ungari tegevusest õigusriigi olukorra parandamiseks. Samuti on nad vastu Ungari külmutatud vahendite vabastamisele ELi Komisjoni poolt.

Viktor Orban näib endiselt elavat fantaasias, et ta saab kasutada EL-i rahateenimise masinana, sularahaautomaadina, kandmata vastutust, millele ta selle liidu väärtuste austamise eest alla kirjutas, ütles Euroopa Parlamendi sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni liige Thijs Reuten.

EL-i eesistujamaa vahetub on iga kuue kuu järel liikmesriikide vahel rotatsiooni korras. Praegune eesistuja Rootsi peaks esitama ka ettepaneku, kuidas saaks Ungari eesistumist aasta pärast edasi nihutada.

Ungari hinnangul ei ole EL-i parlamendi hääled olulised, vaid riik kavatseb Euroopa nõukogu juhtida pärast järgmisel suvel toimuvaid EL-i valimisi.

Kommentaarid
(Külastatud 554 korda, 1 külastust täna)