Ungari: Ukraina ohustab riigi suveräänsust

Ungari välisminister Péter Szijjártó on teatanud, et Ukraina ohustab Ungari suveräänsust väidetavate kavatsuste tõttu lasta õhku gaasijuhe Družba (Sõprus), mis varustab riiki Venemaa naftaga.

Ungari diplomaatilise juhi sõnul on Ukraina muutumas „Ungari suhtes järjest vaenulikumaks”, sest alates 1. septembrist „Ungari koolid Taga-Karpaatias ei tööta” ja Ungari pank OTP Ukraine on kantud rahvusvaheliste terrorismi toetavate pankade nimekirja, vahendab Ukrainska Pravda.

Lisaks viitas Szijjártó Washington Posti artiklile, mille kohaselt tegi Ukraina president Volodõmõr Zelenski väidetavalt ettepaneku õhkida Ungarit naftaga varustav Družba naftajuhe.

Seda mainiti kolmapäeva hommikul ilmunud Ungari valitsusmeelses väljaandes Origo ilmunud artiklis. See väidab, et Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kiitis väidetavalt Družba pommitamise heaks.

„Selline oht läheb vastuollu Ungari suveräänsusega, sest energiavarustuse kindlus on suveräänsuse küsimus. Kui keegi nõuab Ungari energiavarustuse võimatust, siis tegelikult ründab ta Ungari suveräänsust,” kommenteeris Szijjártó.

Samuti lubas ta blokeerida igasuguse sõjalise abi Ukrainale Euroopa Liidu tasandil, kuni Kiiev tühistab OTP panga rahvusvahelise sõja sponsori staatuse.

Kommentaarid
(Külastatud 1,023 korda, 1 külastust täna)