Ungari peaminister: Kas Euroopa Liidul on sellisena üldse mõtet?

Ungari linn Veszprem on üks Euroopa Liidu selle aasta kultuuripealinnu, mille eesmärk on edendada koostööd ja ühtsust kogu kontinendil. Peaminister Viktor Orban seadis reedel seal kõneldes ELi mõtte üldse küsimärgi alla.

Orban heitis ELile ette majanduskasvu aeglustumist, mis mõjutab suuremat osa maailmast, ja reageerimise eest Venemaa sissetungile Ukrainasse. „Euroopa koostöö kaasaegset vormi kannustasid kaks eesmärki: rahu ja heaolu,” ütles Orban. „Kui see ei suuda täita oma kahte peamist ülesannet, siis mis on üldse ELi mõte?”

Ungari peaministri EL-i vastane retoorika on teravnenud pärast seda, kui Brüssel suurendas rahalist survet tema riigile. Kokkupõrked blokiga õigusriigi põhimõtete ja korruptsiooni pärast on viinud enam kui 30 miljardi dollari suuruse abi andmise kinnipidamiseni Brüsseli poolt. Kuid see on tekitanud ka spekulatsioone selle üle, kas Orban kavatseb lõpuks viia Ungari EList välja, mida valitsus on korduvalt eitanud, vahendab Bloomberg.

Orban on väitnud, et EL peaks tühistama Venemaale kehtestatud sanktsioonid – meetmed, mida ta on süüdistanud Ungari majanduslanguse süvenemises. Samuti on ta kutsunud EL-i üles kaaluma sõja lõpetamise viisina Ukrainale antava abi katkestamist, mis kriitikute sõnul kutsub tegelikult üles Ungari idanaabrit Ukrainat kapituleerima.

Samal ajal registreeris EL-i viimane Eurobaromeetri küsitlus ungarlaste toetuse languse ELile 12 protsendipunkti võrra, mis on kõige järsem langus 27 liikmesriigi seas. Toetus ELile on Ungaris siiski kõrgem kui Slovakkias ja Tšehhis.

Kommentaarid
(Külastatud 768 korda, 1 külastust täna)