Soomes tuleb suur õhuväe õppus ACE 23

Soomes 29.5.–9.6. korraldatav Arctic Challenge Exercise on üks aasta suurimaid lennuväe õppusi Euroopas. Õppuse juhtriik on sel aastal Soome.

Õppust juhib Soome õhuväe operatsioonide juht kolonel Henrik Elo. Õppuse asejuhid on kolonel Carl-Fredrik Edström Rootsi õhuväest ja kolonel Andreas Johansen Norra õhuväest.

Soome, Rootsi ja Norra korraldataval rahvusvahelisel Arctic Challenge õppusel osaleb umbes 3000 sõdurit ja lennukid 14 erineva riigi relvajõududest. Lisaks korraldajariikidele osalevad õppusel Taani, Holland, Belgia, Suurbritannia, Itaalia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Šveits, Tšehhi ja USA. NATO osaleb õppusel AWACS juhtimiskeskuse lennukitega.

Soome õhuväest osaleb õppusel 12 F/A-18 Hornet mitmeotstarbelist hävitajat ning side- ja transpordilennukid. Õppuse ajal lennatakse kaks lendu esmaspäevast reedeni ajavahemikus 9:00-18:00 Soome aja järgi (8:00-17:00 Norra ja Rootsi aja järgi). Õppusel kasutatakse Rovaniemi ja Pirkkala baase Soomes, Lulea baasi Rootsis ja Örlandi baasi Norras.

Lennutegevuse piirkond asub peamiselt Soome, Norra ja Rootsi põhjapoolsetes piirkondades. Soomes on ka treeningalad, mis asuvad Sodankylä ja Kajaani vahelisel alal ning Tampere, Oulu ja Vaasa vahelisel alal. Õppuse lennutegevused on ka Vaasa ja Pori vahelisel merealal.

Arctic Challenge Exercise on Põhjamaade õppuse kontseptsioon, mis pakub praegusel kujul osalejatele võimalust ühiselt arendada neljanda ja viienda põlvkonna hävitajate ning arenenud õhutõrjesüsteemide koostööd. Treeningala on lai, tänu millele suudetakse suure hulga lennukitega treenida taktikaliselt väljakutsuvates olukordades. Õppus annab Soome õhuväele suurepärase kogemuse suuremahulise lennuoperatsiooni planeerimisel, juhtimisel ja elluviimisel, ütles kolonel Henrik Elo.

Õppuse eesmärk on koolitada osalevaid üksusi ohutult ja tõhusalt koos võitlema suuremahulistel rahvusvahelistel õhuoperatsioonidel (COMAO). Õppusel arendatakse õhulahingu meetodeid ja taktikat erinevate lennukitüüpide vahel. Piiriülese koolituse (CBT) kontseptsiooni kasutades arendatakse oskust teha koostööd, anda vastuvõtvale riigile tuge ja saada rahvusvahelist abi.

Alates 2013. aastast korraldatavad õppused toimuvad NORDEFCO koostööna Soome, Norra, Rootsi ja Taani vahel. Riikide õhuväed korraldavad regulaarselt ühiseid õhulahinguõppele keskendunud CBT lende, millest osavõtjad tegutsevad oma kodubaasides. Ühisõppe kulutõhusat mudelit saab rakendada ka ulatuslikel õhuoperatsioonide õppustel, näiteks ACE õppusel.

Õppusel osalevad Rovaniemi ja Pirkkala baasis olevad ajateenijad, kes täidavad oma tavalisi igapäevaseid ülesandeid. ACE 23 kasutab õpperakette, mis võivad ilmneda taevas valgusefektidena ja põhjustada ka eksitavaid ilmaradari vaatlusi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,045 korda, 1 külastust täna)