Nüüd selge: Ukraina saab kaugmaaraketid ning need tulevad Suurbritanniast

USA Bideni valitsus ei kavatse järgida Suurbritannia eeskuju Ukrainasse kaugmaarakettide saatmisel – mõned ametnikud aga väidavad, et USA on nüüd seoses Ühendkuningriigi raketisaatmise plaanile konksu otsas.

London kavatseb saata rakette, mille lennuulatus on 300 km, vahendab Washington Post. See on sama ulatusega kui USA armee taktikaline raketisüsteem, mida nimetatakse ATACMS, mida Washington keeldus varem Kiievile andmast. Ühendkuningriigi välisminister James Cleverly keeldus teisipäevasel pressikonverentsil koos USA välisministri Antony Blinkeniga kommenteerimast tulevaste saadetiste ajakava ja ulatust, vahendab Politico.

NatSec Dailyga rääkinud USA ametnike sõnul hingab president Joe Bideni meeskond kergendatult, et Briti raketid suunduvad Ukrainasse. Nad loodavad, et see vaigistab kriitikud, kes tahavad, et USA saadaks ATACMS-i, kuna Ukraina võib peagi saada Londonist kaugmaavõimekuse.

NatSec Daily küsis USA ametnikelt, kas valitsus võiks järgida Suurbritannia eeskuju kaugmaarakettide saatmisel. Üks anonüümselt rääkinud ametnik ütles, et „meie ATACMS-i poliitika pole muutunud”. Ametnik ütles, et selle asemel jätkab USA õhukaitsevõime nagu Patriot süsteemide, laskemoona ja soomukite saatmist.

Asi on ka selles, et USA-l pole arsenalis piisavalt ATACMS-e. „Sõjalisest vaatevinklist on meil suhteliselt vähe ATACMSe, me peame tagama, et hoiame ka oma laskemoonavarusid,” ütles kaitseväe juhataja kindral Mark Milley märtsis väljaandele Defense One.

Teine aruteludega kursis olev inimene ütles, et Suurbritannia on Ukrainale öelnud, et kaugmaarakettide tarnimise tingimus on Ukraina kohustus kasutada seda võimet ainult Ukraina territooriumil asuvate sihtmärkide vastu.

See peegeldab sama muret, mis USA valitsusel on seoses ATACMS-i andmisega Ukrainale. Viimane asi, mida Valge Maja soovib, on pikamaarakettide kasutamine sügavale Venemaale ründamiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 3,937 korda, 1 külastust täna)