Briti hirm: Venemaa kasutab Ukrainas keemiarelva, kui rindel kehvasti läheb

Venemaa võib kasutada keemiarelva, kui Ukraina vastupealetungiga õnnestub territooriumi tagasi võita, on räägitud Briti parlamendiliikmetele.

Kaitseminister Ben Wallace ütles, et Ühendkuningriik on „väga valvel selle suhtes, mis edasi saab” pärast seda, kui tõstatati mure, et Venemaa president Vladimir Putin võib „muutuda inetuks ja hakata kasutama Ukrainas mittekonventsionaalseid relvasüsteeme, vahendab Independent.

Wallace viitas keemiarelvade kasutamisele Venemaa poolt Süürias ja Vene osalusele Salisbury mürgitamises 2018. aastal.

Konservatiivide parlamendisaadik Tobias Ellwood, kes juhib parlamendi alamkoja riigikaitse komisjoni tervitas esmaspäeval toimunud Volodõmõr Zelenski visiiti Ühendkuningriiki ja märkis, et Ukraina presidendi ja peaministri Rishi Sunaki vahel on kujunemas „soojad suhted”.

Ellwood küsis, kas „kiired reaktiivlennukid” on järgmine sõjavarustus, mis Ukrainale antakse, ja lisas: „Räägitakse palju vastupealetungist.”

„Aga kas ma võiksin küsida välisministrilt Wagneri grupi juhi Jevgeni Prigožini kommentaare, kes kritiseeris nüüd avalikult president Putinit laskemoona puudumise ja taktika puudumise pärast lahinguväljal. Kas ta on mures selle pärast, et kui see vasturünnak õnnestub, võidetakse territooriumi, et Venemaa, Putin muutub inetuks ja kasutavad mittekonventsionaalseid relvasüsteeme nagu keemiarelvad ja bioloogilised (relvad), nagu ta tegi Süürias?”

Wallace vastas: „Me peame alati olema valvel Vene sõjaväe ja tegelikult ka president Putini käitumise suhtes.”

„Nagu ta õigesti kommenteerib, oli keemiarelvade kasutamine Süürias veel üks pöördepunkt, keemiarelvade kasutamine siin Ühendkuningriigi tänavatel Skripalide mürgitamisel Salisburys. Oleme valvel, rahvusvaheline üldsus suhtleb regulaarselt, oleme NATO-ga valmis, suurendame oma valmisolekut nagu me teeme ja oleme hakanud suurendama investeeringuid oma võimetesse, see kõik on oluline, kuid tal on õigus, et me peame olema oleme väga valvel selle suhtes, mis edasi saab.”

44-aastane Dawn Sturgess suri pärast seda, kui ta puutus 2018. aasta juulis kokku Wiltshire’i osariigis Amesburys kasutatud parfüümipudelisse jäetud närvimürgiga Novitšok.

See järgnes endise Vene spiooni Sergei Skripali, tema tütre Julia ja endise politseiniku Nick Bailey mõrvakatsele, kes mürgitati sama aasta märtsis lähedal asuvas Salisburys. Kõik kolm jäid ellu, nagu ka Sturgessi kavaler Charlie Rowley.

Kommentaarid
(Külastatud 2,104 korda, 1 külastust täna)