Briti armee endine juht: Ukraina peab sel aastal Venemaa alistama, muidu jääb toetusest ilma

Ukraina peab sel aastal Venemaa alistama või muidu riskib kaotada Lääne toetuse, hoiatas Briti armee endine juht Sir Richard Dannatt.

Täna esmaspäeval, 15. mail Timesi raadios rääkides ütles endine kindralstaabi ülem, et Venemaa sõjavägi „võib laguneda” selle aasta lõpus Ukraina eeldatava vastupealetungi käigus, vahendab Daily Mail.

Ta ütles: „Suur vasturünnak, mida me kõik ootame ja milleks ukrainlased valmistuvad, ei ole veel alanud, kuid tõenäoliselt pole see nii kaugel. Kui Ukrainal õnnestub püstitatud eesmärk vabastada oma territoorium Venemaa okupatsioonist, on just see aasta, mil nad peavad seda tegema.”

Sir Richardi kommenteeris olukorda ajal, kui Ukraina sõjavägi tervitas esmaspäeval hiljutisi edusamme Bahmuti ümbruses kui esimest edukat vasturünnakut lahingus idaosa linna kontrolli eest võitlevate Vene vägede vastu.

Kuid Kiiev ütles ka, et olukord Bahmutis on keeruline ja lisas, et Moskva ei ole muutnud linna vallutamise eesmärki ja saadab rünnakväed linna äärealadele.

Sir Richard lisas: „On oht, et Lääne toetus väheneb. Samuti on oht, et [Vladimir] Putin näeb, et aeg on tema poolel, seega on tõesti oluline, et ukrainlased korraldaksid selle pealetungi tõhusalt õigel ajal.

Kui venelaste pihta antakse otsustavaid lööke, on tõenäosus, et Vene sõjaline moraal võib mõraneda ja Vene armee laguneda nii, nagu nägime Harkivi ümbruses möödunud aasta septembris.”

Ukraina sõjavägi teatas eelmisel nädalal, et on pärast kuudepikkust rasket võitlust asunud Vene vägesid Bahmutis ja selle ümbruses tagasi suruma ning Moskva tunnistas, et nende väed taganesid linnast põhja poole.

„Meie vägede edasiliikumine Bahmuti suunas on esimene edu Bahmuti kaitsmisel,” ütles maavägede ülem kindralpolkovnik Oleksandr Sõrski sotsiaalmeedias postitatud avalduses.

„Viimased päevad on näidanud, et suudame edasi liikuda ja vaenlase hävitada ka sellistes äärmiselt rasketes tingimustes,” ütles ta. „Me võitleme vähemate ressurssidega kui vaenlane. Samal ajal suudame selle plaanid rikkuda.”

Eeldatakse, et Kiiev alustab peagi ulatuslikku vasturünnakut, et püüda tagasi vallutada Venemaa okupeeritud territoorium, kuid Ukraina ametnikud on viidanud, et Bahmuti ümber saavutatud edu ei tähenda, et laiem vasturünnak on alanud.

Kaitseministri asetäitja Hanna Maljar ütles, et Bahmutis ja selle ümbruses jätkuvad rasked lahingud ning seal on kõik keeruline.

„Venelased pole oma eesmärke muutnud. Nad saadavad rünnakvägesid Bakhmuti eeslinnadesse,” kirjutas ta sotsiaalmeedias.

Lahinguvälja olukorda pole olnud võimalik sõltumatult kontrollida.

Peaaegu 15 kuud tagasi täiemahulise sissetungi Ukrainasse alustanud Moskva näeb Bahmuti hüppelauana teiste Ukraina linnade ründamisel. Kiiev on varem öelnud, et Bahmuti kaitsmise jätkamine võimaldab sõjaväel ette valmistada eeldatavat vasturünnakut.

Kommentaarid
(Külastatud 512 korda, 1 külastust täna)