Vene Wagneri juht: tiivad on lahti, moon otsas ja Ukraina ründab juba teisipäeval

Venemaa palgasõdurite grupeeringu Wagner juht Jevgeni Prigožin nimetab oma Telegrami kanalis Vene relvajõudude juhtkonda reeturiteks ja prognoosib, et oodatav Ukraina vasturünnak algab pärast 2. maid, so järgmisel teisipäeval, kui Ukraina ida- ja lõunaosas lõppeb vihmasadu.

Ilmaprognoosid lubavad, et kolmapäeval on Donbassis kuiv ja päev varem Zaporižja piirkonnas. Päevased temperatuurid tõusevad samal ajal paarikümne kraadini.

„Mai teisel päeval peaksid olema viimased vihmasajud,” prognoosib Prigožin oma häälsõnumis, vastates väljaande Argumentõ Nedeli küsimusele olukorra kohta rindel ja vasturünnakust Ukrainas. Tema sõnul kuivatavad tuuled Ukraina idaosas mulla järgmisel nädalal ning pärast seda on Ukraina väed valmis liikuma.

„Kas nad ootavad 8. või 9. maid, et puhkus ära rikkuda?” küsib Prigožin, viidates eelseisvale Venemaa suurele tähistamisele ehk võidupühale.

„Võib-olla nii või võib-olla mitte. Ainult siin Venemaal kipume kõike tegema erilistel päevadel. Ukraina relvajõud on valmis täielikuks rünnakuks ja meie tiibade ründamiseks, sest keegi ei kaitse meie tiibu.”

Wagneri juhi sõnul on Venemaa kaitseministeeriumi väide Bahmutis sõdivate palgasõdurite tiibade turvamise kohta „täielik vale”.

Järgmisena kordas ta oma varasemat väidet, mille kohaselt ei anna Vene relvajõudude „kriminaalkomandörid” piisavalt laskemoona ei palgasõduritele ega relvajõudude kaadrisõduritele.

Lisaks on Wagneri „inimressurss” ammendunud kaotuste ja sõdurite lahkumiste tõttu.

„Komandörid, veel kord: käimas on kuritegu Vene Föderatsiooni vastu!” hüüab Prigožin oma häälsõnumi lõpus. „Meil on nädal, kaks või kolm aega, enne kui viimane padrun salves on.”

President Vladimir Putin on Venemaa relvajõudude ülemjuhataja, väeülem on kindral Valeri Gerassimov.

Vene võimud on agressioonisõja ajal jaganud karme karistusi „relvajõudude au solvamise eest”.

Tuntuim juhtum on Tuula oblastis elav üksikisa Aleksei Moskaljov, kes sai märtsis kaheaastase vanglakaristuse tütre poolt koolis tehtud sõjavastase joonistuse eest. Prigožinile näivad vähemalt esialgu kehtivad teised reeglid.

Pärast süüdistusi kinnitas Prigožin aga, et Wagneri sõdurid jätkavad võitlust viimseni. Reedel kinnitas ta, et Wagneri väed on pikkade lahingute sihtmärgiks olnud Bahmuti linna „praktiliselt ümber piiranud”, teatab uudisteagentuur Reuters.

Avalikud spekulatsioonid Ukraina-vastase vastupealetungi üle said Venemaal hoo sisse esmaspäeval, kui USA ajaleht New York Times avaldas ulatusliku artikli vastupealetungi võimalikust algusest maikuus.

Venemaa loodud niinimetatud Donetski rahvavabariiki juhtiv endine ärimees Denis Pušilin avaldas neljapäeval antud intervjuus arvamust, et Ukraina vasturünnak lükatakse edasi. Pušilin on ametis alates 2018. aasta detsembrist, täites „rahvavabariigi” juhi kohuseid pärast seda, kui Venemaa annekteeris mullu septembris Donetski oblasti.

„Mis puudutab mai algust, siis ma kahtlen selles,” ütles Pušilin Lenta uudisteveebi teatel.

„Aga mis puudutab vasturünnakut üldiselt, siis varem või hiljem nad teevad selle teoks, isegi kui Ukraina režiim seda isegi ei taha ja isegi kui kõnealune tegevus tunnistatakse valeks,” märkis Pušilin.

Pušilin kordab oma avalduses Venemaa seisukohta, mille kohaselt oodatav vasturünnak pole tegelikult Ukraina, vaid USA ja kaitseliidu NATO rünnak.

„Läänes spekuleeritakse palju niinimetatud „Ukraina vasturünnaku” üle, kuigi on selge, et see pole Ukraina, vaid Lääne vasturünnak,” ütles senaator ja endine riigiduuma väliskomisjoni esimees Aleksei Puškov väljaande Izvestija andmetel.

Kommentaarid
(Külastatud 11,919 korda, 1 külastust täna)