Vaikus Ukraina lõunarindel vihjab peatsele vastupealetungile

Kilomeetrite pikkused tühjad alad, kus võib oodata soomukite kogunemist. Tankijäljed, mis eikusagilt tekivad pori sisse ja viivad samuti sinna. Kauguses suurtükiväe duellid, mis kohalike väitel tõusevad ja vajuvad.

Vaikus räägib paljust. Ukraina on teinud erakordseid jõupingutusi, et varjata oma strateegiliselt elutähtsa vasturünnaku algust. Nagu eelmise aasta hilissuvel Izjumi ja Harkivi ümbruses toimunud kiire ja nutika rünnaku puhul, võime edust teada saada alles siis, kui see on lõplikult saavutatud, vahendab CNN.

Ukraina kaitseministri asetäitja Hanna Maljar teatas eelmisel nädalal, et vastupealetungist teada ei anta.

Venemaa omalt poolt ei taha samuti Ukraina tegevusest rääkida, võib-olla selleks, et see ei kahjustaks tema enda vägede moraali; ja selle kõrvalt on vähe välja tilkunud. Pühapäeval teatas USA Sõjauuringute Instituut ISW Venemaa sõjaväeblogijate kommentaaridest, mis viitasid sellele, et Ukraina väed ületasid Hersoni lähedal Dnipro jõe – vähesel arvul, kuid kohtades, kus Moskva ei uskunud, et nad seda teevad.

Oli ebaselge, kui püsivad või pretsedenditud olid näiliselt väikesed Ukraina dessandid või kuidas need sobitusid Ukraina laiema plaaniga. Ukraina Lõuna väejuhatus ütles vähe, kuid nõudis „kannatlikkust”. Pressiesindaja Natalja Humenjuk ütles: „Sõjalise operatsiooni tingimused nõuavad teabevaikust, kuni see on meie sõjaväe jaoks piisavalt ohutu.”

Viimase 10 päeva jooksul on Ukraina ebatavaliselt vaikinud kogu Zaporižja oblastist, kus tema vastupealetungi suures osas oodatakse. Ainult seal saab tema sõjavägi eraldada okupeeritud Krimmi poolsaare okupeeritud territooriumist Ukraina idaosas ja Venemaa mandriosas.

Venemaa sõjaväeblogijad on edastanud mõningaid kommentaare, nemad on Kiievi ranget operatiivjulgeolekut arvestades sageli olnud esimene teabeallikas Ukraina manöövrite kohta varasemate pealetungide ajal. Kopani, Marfopil, Kamianske, Polohõ – need on kõik kohad, kus venemeelsed blogijad on arvanud, et Ukraina teeb katse edasi liikumiseks. Nende väidete tõendid on ebaselged ja blogijad on sageli eksinud.

Venemaa lennuvägi püüab samuti tabada Ukraina sihtmärke. Zaporižjast umbes 70 kilomeetrit kagu pool asuvas Orihivi linnas on korduvalt pommitatud kõike, mis võib meenutada sõjaväekeskust: spordikooli, põlluharimise ladu – tühjad hooned, mille asemel on praegu tohutu kraater. Väikest Vuhledari asulat, mis asub idapoolsemas otsas, kus Ukraina võib alustada vasturünnakut lõunas, on viimase 48 tunni jooksul tabanud mitu tugevat õhurünnakut.

Venemaa intensiivne ja valimatu tulejõud viitab eelseisvate nädalate kõrgetele panustele. See on võitlus, mille saabumist teadis Moskva juba kuus kuud.

Venelastel on olnud piisavalt aega valmistuda. Venemaa president Vladimir Putin ise külastas eelmisel nädalal sõjapiirkonda ja kohtus dessantvägede juhi Mihhail Teplinskiga, kelle langevarjurid on igasuguse kaitse esirinnas. Nad on rajanud käänuliste kaevikute ja kaitsemehhanismide võrgustikud, mille otsa Ukraina väed tõenäoliselt kas komistavad või lihtsalt ringi lähevad.

See on Kremli jaoks otsustav hetk sõjas. Venemaa liidrid on avalikult investeerinud oma vähesed ressursid, et edeneda strateegiliselt tähtsusetus Bahmuti linnas Ukraina idaosas Donetski oblastis.

Mõlema poole tohutud kaotused talve jooksul, mil linn on tundmatuseni räsitud, ei ole peegeldanud seda väikest eelist, mis Venemaal oleks, kui ta lõpuks kogu linna kontrolli alla saaks. Ta peab seda veel tegema ja – nagu praegu sageli juhtub – oleks võitja elamiskõlbmatute rusude üle.

Ukraina vägede edu Zaporižja oblastis võib aga anda tugevama löögi Venemaa laiemale tegevusele. Just maismaakoridor okupeeritud Donbassist okupeeritud Krimmi – Venemaa poolt eelmisel aastal vallutatud territoorium on pikas perspektiivis kõige kasulikum, ühendades maismaa kaudu 2014. aastal annekteeritud poolsaare Venemaa mandriosaga.

Selle kaotamine ohustaks oluliselt Venemaa sõjaväge Krimmis ja jagaks selle okupatsiooni kaheks. See reedaks ka tema sõjaväe strateegilist ebakompetentsust, kui nad ei suudaks ära hoida seda kõige ilmsemat Ukraina eesmärki.

See on sama otsustav hetk ka Kiievi jaoks. NATO on Ukraina toetamisel ja relvastamisel olnud ebatavaliselt ühtne ja julge. Taoline eesmärgi selgus on lääne demokraatiates äärmuslik ja seda võivad valimised, majanduslikud muutujad ja muud segajad eelseisval aastal lahjendada. Ukraina ei saa järgmisel aastal enam sellisele toetusele loota, olgu tänased pressiteated millised tahes.

Ukrainlased seisavad vastamisi nõrgema vaenlasega, kui see oli varem, ning süüdimõistetutest värvatute andmete kohaselt saadavad venelased isegi haavatud süüdimõistetuid tagasi rindele võitlema.

Kiievi vägedel on NATO-lt parem relvastus ja väljaõpe kui kunagi varem. Ja kindlasti on neil hea reaalajas teave oma lääneliitlastelt, et avastada mis tahes eeliseid.

Ja vaikus, mida praegu näeme – TikToki või kommentaaride peaaegu täielik puudumine Zaporižja rindejoonelt – võib olla seni selgeim indikaator, et see oluline samm on käimas.

Kommentaarid
(Külastatud 1,439 korda, 1 külastust täna)