USA president külastab ilmselt suvel Soomet

Ameerika president Joe Biden kaalub visiiti Soome, edastab USA telekanal NBC News. Telekanali info põhineb kolmel USA ametlikul allikal.

NBC teatel on Valge Maja visiiti arutanud juba mitu kuud, kuid lõplikku otsust pole veel langetatud. Ühe haldusametniku sõnul ei oleks Soome visiit üks-ühele kohtumine, vaid kohtumine mitme Põhjamaa vahel.

Võimalik visiit võib uudistekanali allikate hinnangul toimuda suvel seoses NATO tippkohtumisega. Kohtumine toimub Leedu pealinnas Vilniuses 11.-12. juulil.

Ametnike hinnangul oleks Soome visiit eelkõige võimalus rõhutada Bideni saavutust NATO ühtsena hoidmisel ja Soome liikmeks saamisel. Biden on sageli öelnud, et Venemaa president Vladimir Putin ootas NATO soometumist, kuid see, mida ta nägi, oli Soome natostumine.

USA riiklik julgeolekunõukogu keeldus NBC-le kommentaari andmast.

Kui Joe Biden Soome jõuab, saab temast kuues USA president, kes on oma ametiajal Soomet külastanud. Biden käis 2011. aasta märtsis Soomes asepresidendina.

Gerald Ford oli esimene USA president, kes külastas Soomet. Ford viibis Soomes seoses Euroopa julgeoleku- ja koostöökonverentsiga (CSCE) juulis-augustis 1975. Ronald Reagan seevastu külastas Soomet 1988. aasta mais.

George H. W. Bush külastas Soomet presidendina kaks korda. Esimest korda 1990. aasta septembris, kui ta kohtus Helsingis Nõukogude Liidu toonase juhi Mihhail Gorbatšoviga. Teist korda saabus Bush Soome presidendina juulis 1992. Bush külastas 1983. aasta juulis Soomet asepresidendina.

Bill Clinton saabus Soome 1997. aasta märtsis ja kohtus Helsingis tollase Venemaa presidendi Boriss Jeltsiniga. 2018. aastal külastas Donald Trump Soomet ja kohtus Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, vahendab MTV.

Kommentaarid
(Külastatud 126 korda, 1 külastust täna)