USA ametivõimud vahistasid seoses andmelekkega 21-aastase õhuväelase

USA föderaaluurijad vahistasid täna neljapäeval, 13. aprillil 21-aastase õhuväelase, kes on nende arvates seotud lekitatud USA luuredokumentidega, mis on muutnud suhteid Ameerika liitlastega ja paljastanud Ukraina sõjaväe nõrkusi.

Mees, kelle New York Times tuvastas kui Jack Teixeira, kuulub Massachusettsi õhuväe rahvuskaardi luuretiiba ja on seotud veebigrupiga, kus lekkinud dokumendid esmakordselt ilmusid.

Lennuväelane Teixeira juhtis veebipõhist Discordi gruppi nimega Thug Shaker Central, kus umbes 20–30 inimest, peamiselt noored mehed ja teismelised, tulid kokku seoses ühise huviga relvade, rassistlike veebimeemide ja videomängude vastu.

Neljapäeva pärastlõunal suundus umbes pool tosinat relvastatud F.B.I. agenti suruti North Dightonis asuva elamu kinnistule. Peaprokurör Merrick Garland ütles neljapäeval, et agentuur on isiku kinni võtnud; büroo teatas, et jätkab elukohas „volitatud õiguskaitsetegevust”. Garland ütles, et Airman Teixeira’t süüdistatakse salastatud kaitsealase teabe ebaseaduslikus jagamises.

Ametivõimude info kohaselt laadis üks veebigrupi kasutajatest mõne kuu eest väikesesse vestlusgruppi üles sadu lehekülgi luureinfo materjale, edastades pandeemia isolatsiooni ajal loodud grupi liikmetele loengu, kui tähtis on olla kursis maailma sündmustega.

New York Times rääkis nelja Thug Shaker Centrali vestlusgrupi liikmega, kus Airman Teixeira oli grupi administraator. Kuigi mängukaaslased ei teadnud grupi liidrit nime järgi, viis New York Timesi hangitud digitaalsete tõendite jälg õhuväelase Teixeirani.

Kommentaarid
(Külastatud 799 korda, 1 külastust täna)