Üllatav juhtum: Helsingis liikus Vene numbrimärgiga takso

Helsingi kesklinnas on märgatud Vene numbrimärkidega taksot.

See turg on viimased viis aastat olnud selline, et tegelikult ei saa enam millegi üle imestada, kommenteeris Soome Taksoliidu tegevjuht Timo Koskinen asja täna laupäeval Iltalehtile.

Sotsiaalmeedias levib pilt Vene numbrimärgiga taksost. Foto on tehtud reedel Helsingis Salomoninkatu taksopeatuses, mis asub Helsingis Kamppis, Lasipalatsi külje all, president Paasikivi ausamba kõrval.

Pildil on Vene takso pargitud taksodele mõeldud alale. Auto on Hiina mark Haval, millest on saanud Venemaal populaarne kaubamärk pärast seda, kui Venemaa autoturgu tabasid lääne sanktsioonid. Autot Soome ei tooda.

Mida? Vene numbrimärkidega takso. Igasuguseid asju on nähtud, aga ei midagi sellist, kommenteeris taksofirma Lähitaksi tegevjuht Sami Ojamo.

Ojamo rõhutab, et midagi sarnast pole varem olnud. Küll on väga tavaline, et teatud taksoettevõtjad plagieerivad Helsingi piirkonnas tuntud taksofirmade nagu Lähitaksi ja Taksi Helsinki logosid ja värvilahendust.

Ojamo sõnul on suur võimalus, et kõne all olev takso on päris Vene takso, mis on Venemaalt kliente Soome toonud. Aga see on väga teoreetiline võimalus.

„Ma kujutan ette, et sellega ei jõua kaugele, kui soovitakse selle kontseptsiooniga Soomes äri ajama hakata,” lisas Ojamo.

Taksoliidu juht Koskinen peab väga ebatõenäoliseks, et tegemist on ehtsa Vene taksoga. Tema sõnul on Soomel Venemaaga piiriületuse leping. Selle järgi ei tohiks välismaa numbrimärgiga autoga olla võimalik Soomes taksot sõita, ütles Koskinen.

Aga praegu tundub eriline, eriti sellistes oludes, et Venemaal registreeritud auto pakub taksoteenust Soome taksopeatusest, lisas Koskinen.

Veoteenuse seadus ütleb, et taksona kasutatav sõiduk peab olema registreeritud Traficomi peetavas transpordiasjade registris. Taksoauto peab seega olema Soomes registreeritud. Teeliikluse leping Venemaaga võimaldab taksode piiriületust, kuid ei võimalda tegevust teise riigi piires.

Minu arusaamist mööda ei ole seega seaduslik sõita Soomes taksot Venemaal või üldse väljaspool Soomet registreeritud autoga, ütles Koskinen.

Koskineni sõnul kavatseb taksoliit selle probleemi lahendada niikuinii juba esmaspäeval.

Reedel tehtud fotot jagas sotsiaalmeedias taksoettevõtja Viljami Mäenpää, kes esindab taksofirmat Lähitaksi. Huvitav, miks võimud selle valdkonna üle korralikult järelevalvet ei tee, kommenteeris Mäenpää laupäeval Iltalehtile.

Kommentaarid
(Külastatud 3,639 korda, 1 külastust täna)