Ukraina võimud: Venemaa peatas viljakoridori tegevuse

Ukraina merevägi andis sotsiaalmeedias teada, et täna, 26. aprillil peatas Venemaa läbi Musta mere kulgeva teraviljakoridori tegevuse.

Venemaa esindajad keeldusid eile 25. aprillil Ühendkuningriigi Koordinatsioonikeskuses (Istanbul) leppimast kokku laevade liikumises Ukraina meresadamatesse/sadamatest mööda merelist humanitaarkoridori, mis tegutseb Musta mere algatuse raames teravilja ja sellega seotud toiduainete ekspordiks meritsi.

Selle tulemusena ei saanud täna 4 laeva, sealhulgas laev AKDENIZ-M, mille ÜRO Maailma Toiduprogramm (WFP) on prahtinud Etioopiasse nisu tarnima, Tšornomorski, Odessa ja Pivdennõi sadamatest lahkuda ning tuli oodata täiendavat aega, et läbimine kinnitataks. Samuti ootab Sulina piirkonnas üks alus transiiti Odessa sadamasse.

Lisaks hakkas 2023. aasta 26. aprilli hommikust internetis levima valeinfo seoses Ukraina mereväe väidetava keeluga Musta mere viljaprojektis osalevate kaubalaevade liikumisele Odessa sadamatesse/sadamatest. See teave on täiesti vale.

Rõhutame, et Ukraina täidab vankumatult kõiki Musta mere teravilja algatuse raames võetud kohustusi ning teeb maksimaalseid jõupingutusi, et meie riigi huvides säilitada ja laiendada meitsi teravilja ja sellega seotud toiduainete eksporti.

Võrdluseks: ÜRO andmetel oli 25. aprilli 2023 seisuga veetud Ukraina sadamatest teraviljakoridori kaudu Aafrika, Aasia ja Euroopa riikidesse 28,9 miljonit tonni põllumajandussaadusi, sealhulgas maisi – 14,5 miljonit tonni, nisu — 7,9 miljonit tonni, päevalilleõli — 1,5 miljonit tonni.

Kommentaarid
(Külastatud 773 korda, 1 külastust täna)